Antena 3 CNN RO 3.0 Se construiește primul parc industrial cu componentă de cercetare inteligentă din Maramureș: ”Este un spărgător de gheață la nivel național”

Se construiește primul parc industrial cu componentă de cercetare inteligentă din Maramureș: ”Este un spărgător de gheață la nivel național”

Contractul pentru construirea primului Parc industrial cu componentă de cercetare inteligentă din Maramureș a fost semnat la Baia Mare, în prezența ministrului Marcel Boloș și a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2024   •   15:15

Beneficiile pentru întreaga regiune au fost subliniate într-o dezbatere organizată de Antena 3 CNN.

”Avem 7 astfel de parcuri industriale care vor fi împrăștiate în județul Maramureș în mai multe zone. Fiecare investitor va avea posibilitatea să ia între 200.000 de euro și 2,5 milioane de euro, bani nerambursabili, dacă vine și își loghează business-ul în parcul nostru industrial”, a declarat Ionel Bogdan - președinte CJ Maramureș.

Ministrul Finanțelor susține că acest proiect este unic la nivel național.

”Îl felicit încă o dată pentru această inițiativă și pentru faptul că la nivel de județ, Maramureș este primul care semnează astfel de contracte și proiecte care țin de parcuri de industraile cu componentă de cercetare.

Aș putea spune că este un spărgător de gheață chiar la nivel național vorbim de primul contract pe care îl semnăm la nivel național pentru parcurile industriale”, a declarat Marcel Boloș - ministrul Finanțelor.

Alte patru parcuri sunt în etapa de evaluare, susține Daniela Stamatoiu, președinte Parc Industrial.

”Din cele 7, azi s-a semnat contractul de finanțare pentru Baia Sprie. Cu alte trei parcuri suntem deja în etapa de contractare, iar cu celelalte patru suntem în etapa de evaluare”, a declarat aceasta.

Dincolo de atragerea investițiilor problema este găsirea forței de muncă pt viitoarele meserii, iar aici Maramureșul are un proiect pentru un campus destinat învățământului dual. 

”Odată ce acele bussiness-uri vor fi deschise, vor avea nevoie de muncitori calificati și care pot să răspundă capacității de producție pe care au estimat-o și, cu siguranță, acest campus nu face altceva decât să pregatească oamenii și să-i specializeze în perspectiva tehnologică și în perspectiva instituțională astfel încât forța de muncă în aceste parcuri să fie calificată să aducă plus valoare”, a declarat Gabriel Ștețco, administrator al județului Maramureș.

Dezbaterea a avut loc în cadrul conferinței parcului industrial "Noua Poartă Maramureșeană pentru Investiții și dezvoltare", organizată la Baia Mare de Antena 3 CNN.

×
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close