Antena 3 CNN Romandria Dumitru Prunariu, cel care a pus România în clubul ţărilor care au explorat Universul

Dumitru Prunariu, cel care a pus România în clubul ţărilor care au explorat Universul

Dumitru Prunariu, cel care a pus România în clubul ţărilor care au explorat Universul
Sursa foto: Foto: scoalaweb.ro
de N.B.    |    01 Dec 2011   •   17:15

Printre miile de români care ne fac mândri cu realizările lor, Dumitru Prunariu este cel care a ajuns cel mai sus. A zburat printre stele si a privit România din spaţiu.

Dumitru Prunariu a fost fascinat încă de mic de zbor. Drumul lui către stele a început la clubul de aeromodelism din Braşov, oraşul natal, unde construia modele de planoare şi avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor.

Continuarea a venit firesc. În 1976 a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială, iar în anul următor, după ce a terminat Şcoala de ofiţeri de aviatie de la Bacău, a intrat în programul URSS de pregătire a cosmonauţilor din ,,ţările prietene".

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi, până acum, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. În cele aproape 8 zile petrecute în spaţiu alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, a înconjurat Pamantul de 125 de ori. În fiecare seară, în jurul orei 20, trecea pe deasupra României, pe care o vedea ,,ca pe o pâine rumena de casă".

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii şi a reuşit să includă Romania în clubul select al ţărilor care au participat la explorarea Universului.

În mai, Dumitru Prunariu a fost decorat cu emblema “Onoarea Armatei României” de către ministrul Apărării. Românul a mai fost decorat în luna aprilie de către preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, alături de alţi cosmonauţi care au zburat la bordul navelor spaţiale sovietice.

 

×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu Univers spatiu romandria
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close