Antena 3 CNN Show Ce pensie primește Florin Piersic, după o viață dedicată scenei. Încă o dovadă că România nu-și respectă valorile

Ce pensie primește Florin Piersic, după o viață dedicată scenei. Încă o dovadă că România nu-și respectă valorile

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori din țară, primește pensie mult mai mică decât s-ar fi așteptat mulți dintre admiratorii săi.

Ce pensie primește Florin Piersic, după o viață dedicată scenei. Încă o dovadă că România nu-și respectă valorile
Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / Dan Horia Tautan
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   17:49

După 66 de ani în care a încântat publicul pe scenele teatrului și în lumina reflectoarelor cinematografiei românești, Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori din țară, primește pensie mult mai mică decât s-ar fi așteptat mulți dintre admiratorii săi.

La vârsta de 87 de ani, într-un moment în care ar fi trebuit să se bucure de anii de pensie și să petreacă timp alături de familie, legenda vie a teatrului românesc alege să revină pe scenă, împărtășindu-și pasiunea pentru artă cu publicul său fidel.

Cu peste 1.282 de spectacole susținute doar în ultimii 15 ani, Florin Piersic primește o pensie de doar 2.000 de lei din partea statului român.

Această sumă modestă, chiar mai mică decât salariul minim pe economie, evidențiază o discrepanță notabilă între contribuția sa semnificativă la cultura și teatrul românesc și recompensa financiară oferită.

Citește și: Domeniul în care poți fi plătit cu aproape 600 de lei pe zi, în România. Nu e nevoie de studii superioare și beneficiezi de un program flexibil

Pe lângă pensia statului, actorul primește o îndemnizație de merit de la Uniunea Teatrală din România, în valoare de 2.700 de lei, însă aceasta nu reușește să compenseze în totalitate eforturile sale de o viață dedicate scenei, conform informațiilor furnizate de Playtech.

Cu toate că pensia sa este modestă, contribuția remarcabilă a lui Florin Piersic la cultura românească a fost recunoscută.

În 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul național "Steaua României" în grad de Cavaler, alături de alți actori de seamă.

De asemenea, el a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" clasa a V-a, recunoașteri care evidențiază meritele sale deosebite în domeniul artei dramatice.

Nu a făcut foarte mulți bani nici din filme

Despre compensațiile financiare obținute din filmele în care a jucat, precum "Ciulinii Bărăganului", "Răscoala" sau "Mihai Viteazul", Florin Piersic a dezvăluit că nu a câștigat sume semnificative.

Într-un interviu recent pentru podcastul "Fain și Simplu", realizat de Mihai Morar, actorul a mărturisit că primea doar 20.000 de lei dintr-un contract de 40.000 de lei pentru un rol principal, din care "jumătate era impozitul pe care-l plătea statului”.

În ciuda pensiei modeste și a temerii sale de moarte, Florin Piersic continuă să revină în lumina reflectoarelor, oferind publicului său talentul inconfundabil și pasiunea sa pentru arta dramatică.

×
Subiecte în articol: Florin Piersic pensie
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close