Antena 3 CNN Sport Alte sporturi A murit Milt Campbell, primul campion olimpic de culoare la decatlon

A murit Milt Campbell, primul campion olimpic de culoare la decatlon

A murit Milt Campbell, primul campion olimpic de culoare la decatlon
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    05 Noi 2012   •   12:18

Americanul Milt Campbell, primul campion olimpic de culoare la decatlon, a murit la vârsta de 79 de ani, din cauza unui cancer la prostată, anunţă Agerpres.

Născut pe 9 decembrie 1933, la Plainfield, a fost un sportiv excepţional nu doar la atletism, ci şi la înot şi fotbal american.

De altfel, Campbell este singurul american inclus atât în Hall of Fame-ul atletsmului, cât şi în cel al nataţiei.

În plus, în 1957, a disputat finala Campionatului nord-american de fotbal american, predecesorul actualului Superbowl, pe care echipa sa, Cleveland Browns, a pierdut-o în faţa celor de la Detroit Lions.

Însă Campbell a devenit faimos în special datorită atletismului. În 1952, la doar 18 ani şi fiind încă elev la liceu, a cucerit medalia de argint la decatlon la Jocurile Olimpice de la Helsinki.

În Finlanda, a fost învins de conaţionalul său Bob Mathias, cel care, cu patru ani înainte, devenise cel mai tânăr campion olimpic al probei.

Campbell îşi va lua revanşa în 1956, la Melbourne, când a devenit primul medaliat cu aur de culoare al decatlonului, învingându-l pe Rafer Johnson, deţinătorul recordului mondial.

În Australia, sportivul american a stabilit un nou record olimpic (7.937 de puncte) şi l-a depăşit pe Johnson cu 350 de puncte.

Un an mai târziu, a stabilit două recorduri mondiale indoor, în cursele de 60 de yarzi (7 secunde) şi 120 de yarzi garduri (13,4 secunde).

După Jocurile Olimpice din 1956, s-a dedicat în exlusivitate fotbalului american, sport pe care l-a practicat până în 1964.

În ultimii ani, Campbell a trăit în Gainesville, Georgia, luptându-se cu diabetul şi cu un cancer la prostată, acesta din urmă aducându-i şi sfârşitul.

Pentru mai multe legende ale Jocurilor Olimpice puteţi citi jo2012.antena3.ro

×
Subiecte în articol: Jocurile Olimpice deces SUA Helsinki Melbourne
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close