Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Atleta turcă Sureyya Ayhan, suspendată pe viaţă pentru dopaj repetat

Atleta turcă Sureyya Ayhan, suspendată pe viaţă pentru dopaj repetat

Atleta turcă Sureyya Ayhan, suspendată pe viaţă pentru dopaj repetat
Sursa foto: Sureyya Ayhan
11 Noi 2009   •   15:46

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a luat, marţi, decizia a de o suspenda pe viaţă din atletism pe fosta campioană europeană la 1.500 de metri. Sureyya Ayhan a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă şi, fiind o recidivistă după o întâmplare similară de acum trei ani, a primit pedeapsa maximă. Organele de stat din Turcia sperau la obţinerea unei suspendări de "doar" patru ani pentru sportiva de 29 de ani.
Sureyya Ayhan nu va mai putea concura niciodată în sportul care a făcut-o campioană europeană, după ce TAS nu a admis cererea Comitetului de Arbitraj pentru Sport din Turcia, care pledase pentru o pedeapsă de patru ani, potrivit Mediafax. Federaţia Turcă de Atletism dictase, deja, în ianuarie, suspendarea pe viaţă a sportivei din ţara "Semilunei".
"Comisia a constatat că atletul a comis o încălcare a Codului Antidoping. Cea de-a doua încălcare, comisă în 2007, a intervenit la suficient timp după aceea din 2004 şi reuneşte condiţiile necesare pentru stabilirea recidivei, pasibilă conform articolul 40.6 din regulamentul de IAAF (n.r. - Federaţiei Internaţionale de Atletism) unei suspendări pe viaţă", precizează TAS într-un comunicat de presă.
Antrenorul Sureyyei Ayhan, Yucel Kop, nu a fost suspendat, la rândul său, de instituţiile din Turcia sau internaţionale, întrucât nu s-a putut dovedi implicarea acestuia în actul de dopaj.
Testele care au dus la depistarea substanţelor interzise în corpul sportivei au fost făcute în august 2008, în Statele Unite, pe când se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Aceasta a fost a treia oară când Ayhan a avut probleme din cauza consumului de anabolizante, ea fiind suspendată şi în 2004, pentru că nu s-a prezentat la un control antidoping.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tas dopaj atletism
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close