Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Cadel Evans a câştigat în premieră Turul Franţei. Cavendish s-a impus în ultima etapă

Cadel Evans a câştigat în premieră Turul Franţei. Cavendish s-a impus în ultima etapă

Cadel Evans a câştigat în premieră Turul Franţei. Cavendish s-a impus în ultima etapă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
24 Iul 2011   •   21:38

Mark Cavendish a câştigat pentru al treilea an consecutiv sprintul de pe Champs-Elysees, performanţă pe care nu a mai reuşit-o niciun alt ciclist, şi a obţinut cea de-a cincea victorie de etapă în actuala ediţie a Turului Franţei, devenind astfel primul rutier britanic care se impune în Marea Buclă în clasamentul tricoului verde.

 
În etapa desfăşurată între Creteil şi Paris, pe o distanţă de 95 de kilometri, Cavendish a fost urmat de norvegianul Edvald Boasson Hagen şi de germanul Andre Greipel. 
 
În sfârşit! Sunt super fericit, nu a fost deloc uşor. Regulile s-au schimbat în acest an şi am fost nevoit să muncesc mai mult. Am fost obosit, dar colegii mei m-au ajutat şi am făcut cu toţii o treabă grozavă. Am fost aproape să câştig acest tricoul anul trecut, acum mi-am atins scopul. Este o zi incredibilă”, a spus Cavendish.
 
Australianul Cadel Evans a încheiat etapa fără probleme şi a devenit primul australian care câştigă Turul Franţei. Decisiv în victoria rutierului de la BMC a fost contratimpul individual de sâmbătă, în care l-a învins categoric pe Andy Schleck, acesta, alături de fratele său Frank, completând podiumul din Le Tour.
 
Nu aş putea fi mai fericit decât sunt astăzi. Puţini oameni au crezut în mine. Eu însă mereu am făcut-o. Şi până la urmă am reuşit. Am trecut prin momente dificile în anii trecuţi şi am avut mult ghinion să vin de două ori al doilea, dar toate acestea fac acest succes şi mai special. Această victorie este pentru toată lumea din Australia”, a declarat Cadel Evans cu lacrimi în ochi la finalul ultimei etape.
 
Ocupantul locului 2 la general, Andy Schleck, este de părere că Evans a meritat victoria, dar promite revanşa: „A fost un Tur al Franţei perfect, dar nu putea exista decât un învingător. Cadel merită acest succes. Am luptat cât am putut de bine, dar el a fost mai puternic. Însă la fel mă voi întoarce şi eu”.
 
Câştigătorul de anul trecut şi principalul favorit la începutul Turului, Alberto Contador, a terminat abia pe locul 5, dar spune că este conştient că în cariera unui rutier există şi astfel de momente.
 
Este diferit să vii în Paris şi să nu fii învingător, dar nu poţi avea mereu ceea ce îţi doreşti. Victoria din Giro a fost frumoasă, dar m-a şi obosit foarte mult. Evans este un câştigător meritat şi un rutier mare”, a spus ibericul, care aşteaptă acum decizia TAS în privinţa testului antidoping de anul trecut, când a fost depistat pozitiv cu clenbuterol.
 
Câştigătorii celorlalte tricouri destinctive erau cunoscuţi deja de sâmbătă. Astfel, spaniolul Samuel Sanchez s-a impus în clasamentul căţărătorilor (tricoul alb cu buline roşii), iar francezul Pierre Rolland a fost cel mai bun tânăr (tricoul alb). Un alt reprezentant al gazdelor, Jeremy Roy, a fost desemnat cel mai combativ rutier al Turului, în timp ce Garmin-Cervelo a fost cea mai bună echipă. 
 
Clasament etapa a 21-a
 
1.Mark Cavendish (Marea Britanie) 2:27:02
2.Edvald Boasson Hagen (Norvegia) +0:00
3.Andre Greipel (Germania) +0:00
4.Tyler Farrar (SUA) +0:00
5.Fabian Cancellara (Elveţia) +0:00
 
Clasament general (Tricoul galben)
 
1.Cadel Evans (Australia) 86:12:22
2.Andy Schleck (Luxemburg) +1:34
3.Frank Schleck (Luxemburg) +2:30
4.Thomas Voeckler (Franţa) +3:20
5.Alberto Contador (Spania) +3:57
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1.Mark Cavendish (Marea Britanie) 334p
2.Jose Joaquin Rojas (Spania) 272p
3.Philippe Gilbert (Belgia) 236p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)
 
1.Samuel Sanchez (Spania) 108p
2.Andy Schleck (Luxemburg) 98p
3.Jelle Vanendert (Belgia) 74p
 
Clasament tineri (tricoul alb)
 
1.Pierre Rolland (Franţa) 86:23:05
2.Rein Taaramae (Estonia) +0:46
3.Jerome Coppel (Franţa) 7:53

×
Subiecte în articol: Le Tour paris tricoul galben mark cavendish
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close