Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Carl Froch, la cea mai CONTROVERSATĂ victorie din carieră. George Groves, oprit NEDREPT din drumul spre titlu

Carl Froch, la cea mai CONTROVERSATĂ victorie din carieră. George Groves, oprit NEDREPT din drumul spre titlu

Carl Froch, la cea mai CONTROVERSATĂ victorie din carieră. George Groves, oprit NEDREPT din drumul spre titlu
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de Mihai Crihan    |    24 Noi 2013   •   14:14
Carl Froch a rămas în posesia titlurilor mondiale IBF și WBA la categoria supermijlocie, după lupta de sâmbătă noapte, contra lui George Groves, însă victoria ”Cobrei” prin knock out tehnic (TKO) va rămâne în analele boxului drept una dintre cele mai controversate din istorie, după decizia arbitrului de a opri lupta în runda a noua. Groves, 25 de ani, neînvins până ieri în cele 19 disputate la profesioniști, a arătat că nu este doar o gură-spartă, ci un pugilist inteligent și puternic. Considerat de specialiști ca având șanse minime în lupta cu Froch, George Groves a controlat ringul și a intrat în inimile spectatorilor.

Cel care se lăuda că nu poate fi trimis în lumea viselor decât de către medicii anesteziști, a măturat podeaua chiar din prima rundă, după un croșeu devastator de dreapta al lui Groves. Sala a izbucnit în urale, însă Froch s-a ridicat și a continuat lupta.

Englezul care l-a învins clar pe Lucian Bute nu a reușit să câștige nicio rundă până la jumătatea disputei, programată pentru 12 reprize, cel puțin în ochii publicului. Groves a făcut un joc defensiv perfect și a lovit năucitor cu arma sa preferată, directa de stânga. Potrivit arbitrilor judecători, Groves a câștigat primele patru runde, Froch a cincea, deși mulți au fost de altă părere, iar runda a șasea i-a aparținut din nou după mai multe lovituri direct în figura Cobrei. În runda a noua, Groves conducea pe toate cele trei foi de arbitraj, dar la o diferență mai mică decât ar credea unii, condiții în care unii au afirmat că arbitrii judecători au fost chiar mai proști decât cel din ring.

Groves a luptat și pentru public, a stat la bătaie și chiar a lăsat mâinile jos, provocându-l pe Froch să lovească. Pumnii acestuia au mers în gol, Groves eschivând de fiecare dată, aratând de parcă ar fi avut două viteze în plus.

Controversa a venit în runda a noua, atunci când Froch a reușit pentru prima dată să-și pună adversarul în dificultate. Groves s-a clătinat, iar arbitrul de ring a decis să oprească lupta. Sala a rămas stupefiată, înainte de a lansa o cor de huiduieli spre oficial și spre Froch. În ochii lor, Groves trebuia lăsat să lupte.

Aceeași părere au avut-o și alții, aproape în unanimitate. ”Greul” David Haye, invitat în studioul televiziunii britanice, l-a lăudat pe Groves și a criticat dur decizia de a opri partida.

Comentatorii englezi au considerat că Groves ”merita să fie lăsat să lupte, nu trebuia ca meciul să fie oprit prima dată când Groves s-a clătinat”.

Cu ochii în lacrimi, tânărul Groves s-a dus să-i strângă mâna ”campionului”, însă acesta l-a refuzat. Abia după câteva minute cei doi s-au îmbrățișat și au schimbat câteva cuvinte.

”Îl respect ca boxer, însă ca om m-a jignit. S-a purtat copilărește și prostește, iar cu asta am o problemă. Înainte să îi strâng mâna am vrut să am o discuție cu el, l-am întrebat ceva, mi-a răspuns, totul s-a rezolvat. Înainte de luptă eram prieteni, în ultima perioadă nu a fost respectuos. Nu ne jucăm de-a șoarecele și pisica, suntem amândoi luptători și merităm respect” și-a explicat gestul Carl Froch.

La final, George Groves a arătat că, în sinea sa, știe cine este învingătorul luptei și nu s-a sfiit să o spună.

”M-a prins cu o lovitură bună, dar sub nicio formă meciul nu trebuia oprit. Am încasat lovituri mai puternice decât atât și nu am pierdut. A fost oprit prematur. Am un respect imens pentru Froch, cred că acum mă respectă și el puțin. Eu mi-am văzut de luptă, știm ce s-a întâmplat în primele runde și acum lumea mp aplaudă. Sunt fani minunați și simt că această luptă mi-a fost luată în mod nedrept, dar promit că mă voi întoarce mai puternic” a declarat George Groves la finalul luptei.

Froch a replicat spunând că decizia arbitrului a fost cea normală.

”Cred că a fost oprit corect meciul. L-am lovit de câteva ori și mai aveam câteva lovituri sigure, care chiar cred că ar fi provocat pagube serioase. Arbitrul era foarte aproape, a luat o decizie într-o fracțiune de secundă. Nu-mi pare rău pentru el, arbitrul trebuie să protejeze luptătorii. Normal că mie mi se pare corectă decizia, iar lui nu. Hai să nu uităm cine a câștigat. El are 25 de ani, poate să revină oricând și să pună probleme oricui” a mai spus Carl Froch.

”Cobra” a arătat că, totuși, nu a fost mulțumit de victoria la masa verde și a lansat ipoteza unei revanșe pe care să i-o acorde lui Groves. Mai mult, promotorul galei, Eddie Hearn, a spus că a fost o luptă senzațională și că revanșa chiar ar fi logică în aceste condiții.

×
Subiecte în articol: Carl Froch
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close