Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Crina Popescu, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes

Crina Popescu, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes

Crina Popescu, prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Ian 2011   •   18:08

Alpinista Crina "Coco" Popescu a atins, luni, altitudinea maximă a Mount Sidley, 4.285 metri, cel mai înalt vulcan al Antarcticii. Sportiva a devenit astfel devenind prima alpinisită din lume care a încheiat circuitul Seven Volcanoes, ce presupune escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente, titrează Mediafax.

Crina "Coco" Popescu a făcut parte din prima echipă de alpinişti care a urcat vreodată pe Mount Sidley, alături de Alex Abramov, Mario Trimeri şi Scott Woolams.

Alpinista a declarat, la întoarcerea de pe vârf, că membrii expediţiei au călcat în acelaşi timp pe vârful muntelui Sidley.

"Eram conştienţi că suntem prima echipă ce urca pe acest munte şi acest lucru l-am simţit când am căutat prin încercări repetate ruta către vârf. Am parcurs toată creasta, urmărind altimetrul, să vedem care e cel mai înalt punct al ei. Am găsit două vârfuri apropiate ca înălţime - cele mai înalte. Pe creastă eram legaţi în coardă şi, în mod firesc, am fi ajuns într-o anumită ordine pe vârf. Aşa că ne-am aşteptat unii pe alţii şi am pus piciorul pe vârf toţi în acelaşi timp, împărţind bucuria premierei", a spus Crina Popescu.

 


Crina Popescu a participat în perioada 24 decembrie - 26 ianuarie la expediţia internaţională organizată de Seven Summits Club şi condusă de alpinistul rus Alex Abramov, expediţie care a avut punctul de pornire în Punta Arenas - Patagonia chiliană.

În data de 4 ianuarie Crina Popescu, alături de ruşii Alex Abramov şi Max Bogatyrev de la "7 Summits Club" şi de italianul Mario Trimeri, atingea vârful  Muntelui Vinson, în Antarctica.

Pentru sportivă, escaladarea Muntelui Vinson a reprezentat atingerea celui de-al şaselea vârf din circuitul "7 Summits" (cele mai înalte vârfuri de  pe cele şapte continente), circuit pe care românca şi-a propus să-l încheie înainte de a împlini 18 ani.

"La ascensiunea pe Vinson eram fascinată de frumuseţea Antarticii şi totul a decurs foarte repede. Vedeam ruta şi locurile pe care mi le-a descris David Neacşu şi încercam să îmi imaginez etapele şi ritmul în care puteam ajunge pe vârf. Alex şi Max de la ?7 Summits Club?, după primele ture de aclimatizare şi prima etapă de mers, au zis că putem face vârful în stil rusesc, profitând de vremea bună, astfel încât în cinci zile am fost înapoi în tabăra de bază de la Union Glecier, cu vârful atins şi cunoscându-ne mai bine, pentru premiera din Sidley", a adăugat Popescu.

Prin ascensiunea pe vârful Vinson, Crina Popescu a devenit cea mai tânără alpinistă, dar şi prima româncă ce a urcat pe acest munte. De asemenea, sportiva este cea mai tânără alpinistă care a escaladat vârfurile Kilimanjaro - Uhuru Peak (la 14 ani) şi Carstensz Pyramid din Indonezia (la 15 ani).

×
Subiecte în articol: alpinism
Parteneri
Documentul exclusiv care arată noua formulă de calcul a pensiilor
x close