Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Eduard Novak, premiat pentru succesele de la Jocurile Paralimpice

Eduard Novak, premiat pentru succesele de la Jocurile Paralimpice

Eduard Novak, premiat pentru succesele de la Jocurile Paralimpice
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.T.    |    12 Sep 2012   •   13:30

Premierul Victor Ponta l-a premiat miercuri pe ciclistul Eduard Novak, medaliat cu aur şi cu argint la Jocurile Paralimpice din acest an de la Londra, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria.

Ponta a lăudat performanţele obţinute de sporticul de 36 de ani şi a precizat că acesta va primi aceeaşi recompensă ca şi medaliaţii de la Jocurile Olimpice.

„Cel mai important mesaj pe care trebuia să-l dăm era acela că nu există două categorii de sportivi şi nu există două categorii de recompense. Există o singură categorie, pentru cei care muncesc şi ne reprezintă în condiţii atât de speciale”, a declarat primul ministru.

„Sper că de acum înainte să nu existe niciun act normativ în România care să discrimineze în vreun fel. Munca este aceeaşi, răsplata trebuie să fie aceeaşi şi felicitările aceleaşi”, a mai precizat şeful Guvernului.

Primul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak a povestit că a avut dificultăţi la începutul carierei sale, el venind dintr-o zonă în care sporturile de iarnă fac legea.

„Eu, când am început ciclismul la Miercurea Ciuc, unde există doar sporturi de iarnă, toţi râdeau de mine şi când eram îmbrăcat în cască şi în echipament de ciclism, spuneau că am probleme. Eu am demonstrat că se poate face ciclism în ţara asta. Sunt foarte mulţi sportivi care ar putea face ciclism de performanţă, nu doar italienii, nu doar francezii. Cred că un velodrom în România nu ar strica, ar însemna relansarea ciclismului din România”, a spus ciclistul.

Invitat în studioul Antenei 3, Novak a vorbit despre perioada care a precedat participarea sa la Jocurile Paralimpice.

„Acum, când mă uit la medalii, sunt foarte frumose şi n-am cuvinte să explic ceea ce simt. În spatele lor se află foarte multă muncă, o muncă de-o viaţă. Olimpiada este un puzzle, totul trebuie să fie perfect. La Beijing, mi-am dat seama ce trebuie să schimb şi niciodată n-am crezut că nu pot fi campion. Am crezut în acest vis şi tot timpul am căutat să fiu mai bun”, a explicat dublul medaliat de la Londra.

Eduard Novak nu i-a uitat nici pe cei care i-au fost alături în drumul spre succes: „Tatăl meu m-a ajutat foarte mult la început cu antrenamentele, apoi ne-am dat seama că nu putem evolua. Nu aveam toate informaţiile necesare şi am decis să caut un antrenor care are experienţă. Am găsit un italian foarte renumit, Cristiano Valotti, care a mers la trei Olimpiade cu lotul Italiei. A acceptat să lucreze cu mine din prima clipă. Contează, de asemenea, tot staff-ul pe care îl ai în spate”.


×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close