Antena 3 CNN Sport Alte sporturi India ameninţă că va boicota Jocurile Olimpice din 2012, din cauza unui sponsor

India ameninţă că va boicota Jocurile Olimpice din 2012, din cauza unui sponsor

India ameninţă că va boicota Jocurile Olimpice din 2012, din cauza unui sponsor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    25 Noi 2011   •   14:19

India ar putea boica ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, care se vor desfăşura la Londra, protestând astfel faţă de prezenţa printre sponsorii competiţiei a companiei Dow Chemical, scrie The Guardian.

Un grup de foşti şi actuali sportivi indieni au semnat o petiţie prin care li se cere atleţilor din această ţară să nu ia parte la evenimentul din capitala Marii Britanii.

Credem că este împotriva principiilor olimpice ca Dow Chemical să se numere printre partenerii Jocurilor, în condiţiile în care această companie este responsabilă pentru dezastrul din Bhopal”, se arată în petiţie.

Dow Chemical, care a plătit 7 milioane de lire sterline pentru a-şi face reclamă pe Stadionul Olimpic din Londra, are legături cu Union Carbide Corporation, companie care a fost responsabilă pentru accidentul chimic din 1984 din provincia Bhopal, în urma căruia mii de oameni au murit, iar alţii continuă şi astăzi să aibă de suferit.

Iniţiativa sportivilor este susţinută şi de Shivraj Singh Chauhan, un ministru din Bhopal, care, prin intermediul unei scrisori, a cerut ministrului Sportului din India să sprijine un eventual boicot, dacă Dow Chemical va continua să se numere printre sponsorii Olimpiadei.

Preşedintele Comitetului Olimpic Indian a anunţat că în cel mult zece zile va avea loc o întâlnire la care se va discuta această problemă, aşteptându-se şi un răspuns din partea guvernului.

Guvernul indian urmăreşte să obţină 1,1 miliarde de lire sterline de la Dow pentru victimele dezastrului, sumă care s-ar adăuga celor 300 de milioane plătite deja de Union Carbide cu titlul de compensaţii.

Lord Coe, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice, a declarat că este mulţumit de colaborarea cu Dow Chemical, şi consideră că accidentul din 1984 nu este responsabilitatea companiei, în timp ce un reprezentant al acesteia a adus lămuriri suplimentare.

Dow a achiziţionat Union Carbide Corporation la mai mult de 16 ani după producerea tragediei şi la 10 ani după ce s-a ajuns la o înţelegere, în urma căreia Union Carbide Corporation şi Union Carbide India au plătit. Mai mult decât atât, totul a fost aprobat de Curtea Supremă din India”, a spus purtătorul de cuvânt al celor de la Dow Chemical.

×
Subiecte în articol: India boicot Londra
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close