Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Măsuri de securitate fără precedent în Rusia, cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci

Măsuri de securitate fără precedent în Rusia, cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci

Măsuri de securitate fără precedent în Rusia, cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    07 Ian 2014   •   11:28

Rusia a luat măsuri de securitate fără precedent, cu o lună înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în contextul creşterii temerilor privind producerea unor posibile antentate, după cele două atacuri sinucigaşe produse la sfârşitul lui decembrie, informează AFP, citată de Mediafax.

Începând de marţi, intrarea tuturor şoferilor în Soci este filtrată, iar accesul în oraşul cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor care vin din exterior şi nu au autorizaţie specială.

Forţele de ordine care au fost deja mobilizate în localitate au primit întăriri, una dintre cele mai vizibile măsuri luate de organizatori.

Dispozitivul intră în vigoare cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie, şi va fi menţinut până la 23 martie, la o săptămână după închiderea Jocurilor Paralimpice, programate între 7 şi 16 martie).

În total, aproximativ 37.000 de poliţişti şi unităţi ale forţelor terestre vor fi mobilizaţi pentru a garanta securitatea în timpul Jocurilor Olimpice, cel mai mare eveniment internaţional organizat de Rusia de la destrămarea URSS în 1991 şi la care preşedintele Vladimir Putin ţine în mod special.

De altfel, multe voci consideră că evenimentul poate fi numit Jocurile lui Putin, ceea ce a determinat boicotarea sa de mai mulţi lideri occidentali, a căror absenţă de la ceremonia de deschidere este interpretată drept un semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în Rusia, denunţată de organizaţiile neguvernamentale.

Decizia impunerii măsurilor de securitate excepţionale a fost luată în urmă cu mult timp, în contextul în care  liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, a făcut, în iulie, un apel la împiedicarea desfăşurării JO de la Soci „prin toate mijloacele”.

Dispozitivul de securitate pus în aplicare pentru JO, controlat de puternicul Serviciu federal de securitate (FSB), este şi mai sever decât cel din timpul Olimpiadei de vară de la Beijing, din 2008.

„Începând cu 7 ianuarie, toate unităţile care se ocupă de securitatea participanţilor şi invitaţilor la Jocurile Olimpice vor fi pregătite să intervină în orice moment”, a declarat, luni, ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov.

Supravegherea se va efectua din aer cu un sistem prin statelit, a adăugat el, subliniind că „toate problemele privind securitatea Jocurilor Olimpic” vor fi rezolvate de acum la „cel mai înalt nivel”.

În afară de restricţiile dure privind circulaţia automobilelor, navigaţia pe Marea Neagră va fi, de asemenea, limitată începând de marţi.

Militarii vor dispune la Soci de sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S, o nouă generaţie de rachete sol-aer.

Rusia va supraveghea, de asemenea, toate comunicaţiile graţie unui sistem care permite FSB să aibă acces la toate convorbirile telefonice şi pe Internet, a cărui existenţă a fost   dezvăluită la sfârşitul lui 2013 de doi jurnalişti ruşi.

La rândul lor, Statele Unite s-au declarat pregătite să ajute Rusia la garantarea securităţii JO dacă va fi formulată „cerere” în acest sens.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close