Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Scandal de corupţie în box: Azerbaidjan a plătit milioane de dolari pentru două medalii de aur la Olimpiada din 2012

Scandal de corupţie în box: Azerbaidjan a plătit milioane de dolari pentru două medalii de aur la Olimpiada din 2012

Scandal de corupţie în box: Azerbaidjan a plătit milioane de dolari pentru două medalii de aur la Olimpiada din 2012
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.T.    |    23 Sep 2011   •   14:33

Mai multe milioane de dolari provenite din Azerbaridjan au fost virate în contul World Series Boxing , ligă susţinută de Federaţia Internaţională de Box (AIBA), pentru ca sportivii din această ţară să obţină două medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2012, care vor avea loc la Londra, a dezvăluit BBC.

 
AIBA a confirmat faptul că un cetăţean azer a investit 9 milioane de dolari în World Series Boxing , dar consideră acuzaţiile lansate drept „absurde şi total neadevărate”.
 
Ching-Kuo Wu, preşedintele AIBA, a declarat că „WCB este condusă într-un transparenţă tatoală” şi a reafirmat faptul că forul mondial manifestă toleranţă zero în astfel de cazuri, anunţând totodată o anchetă.
 
Conform sursei citate, Ivan Khodabakhsh, unul dintre oficiall WSB, le-ar fi spus unor apropiaţi că „atât timp cât azerii au medaliile, WSB va avea bani. Acum suntem în siguranţă, Azerbaidjan ne-a ajutat, trebuie să le oferim medalii pentru asta”.
 
Persoana care a făcut dezvăluirile pentru BBC a adăugat că oficialul WSB „vorbea despre medalii de aur la Londra, în schimbul cărora s-au plătit în secret milioane de dolari. Practic, medaliile au fost vândute flagrant, este incredibil”.
 
Pus în faţa acestor dovezi de jurnaliştii britanici, Ivan Khodabakhsh a negeat vehement un asemenea scenariu: „Nu am oferit nimănui două medalii de aur şi nici nu m-am înţeles cu altcineva să ofere acele medalii Azerbaidjanului”.
 
Iniţial, AIBA a pretins că banii au provenit de la o companie privată elveţiană, dar documentele obţinute de BBC au arătat o comunicare între Khodabakhsh, directorul executiv al AIBA, Ho Kim, şi ministrul azer pentru Situaţii de Urgenţă, Kamaladdin Heydarov, privind o investiţie de 10 milioane de dolari.
 
Odată cu apariţia noilor dovezi, avocaţii AIBA şi WSB au confirmat că banii proveneau din Azerbaidjan, plata fiind făcută prin intermediul unei firme din Elveţia, dar au negat implicarea guvernului azer.

 

×
Subiecte în articol: coruptie Azerbaidjan
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close