Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Scandalul de dopaj care va intra în istorie. "Urina ajunsese să fie NEAGRĂ. Aveam sângele altor oameni la mine în corp"

Scandalul de dopaj care va intra în istorie. "Urina ajunsese să fie NEAGRĂ. Aveam sângele altor oameni la mine în corp"

Scandalul de dopaj care va intra în istorie. "Urina ajunsese să fie NEAGRĂ. Aveam sângele altor oameni la mine în corp"
de O.P.    |    21 Feb 2013   •   08:53

Viaţa sportivilor, dincolo de lumina reflectoarelor şi frenezia fanilor, înseamnă muncă şi antrenamente extrem de dure. Viaţa lor trebuie trăită la superlativ, pentru ca atunci când sunt în "arenă" să dea tot ce este mai bun.

Însă nu puţine sunt cazurile în care sportivi de renume au apelat la "drumuri" ocolitoare pentru a obţine succesul. Pastilele, băuturile sau chiar transfuziile de sânge sunt doar câteva din metodele de dopaj care au schimbat pentru totdeauna viaţa sportivilor.

Ciclistul Tyler Hamilton a povestit pentru The Guardian cum un medic spaniol, celebru pentru că "ajuta" sportivii, şi cicliştii în special, să îşi îmbunătăţească performanţele, i-a făcut în repetate rânduri transfuzii de sânge cu sângele altor persoane, lucru ilegal, pentru care, dacă era prins, risca puşcăria.

Eufemiano Fuentes, medicul spaniol anchetat şi judecat în acest caz şocant de dopaj, le cerea sportivilor "taxe" care variau de la 25.000 de dolari, până la 50.000 de dolari pe an pentru nişte transfuzii de sânge suspecte, înainte de fiecare concurs.

Fuentes neagă orice acuzaţie care i se aduce, însă potrivit lui Hamilton şi colegului său, Santi Perez, acesta le-ar fi făcut în repetate ocazii transfuzii cu sânge care nu le aparţinea.

Întâlnirea dintre Hamilton şi Fuentes s-a făcut printr-o terţă persoană - câştigătorul Turului Franţei, danezul Bjarne Riis. "Prima noastră întâlnire a avut loc undeva pe autostrada care leagă Barcelona de Valencia. Acolo, medicul Fuentes mi-a propus ca pentru o sumă de bani să îmi administreze eritropoietina (EPO), hormoni de creştere şi insulină. Mi-a întins apoi un calendar în care erau bifate datele curselor mele şi zilele în care trebuiau să iau aceste medicamente "ajutătoare". Fuentes mi-a oferit medicamentele, iar eu urma să mă ţin de programul făcut de el. Insulina am luat-o o singură dată, pentru că nu mi-a plăcut cum m-am simţit după ce am luat-o: transpiram excesiv, inima îmi bătea foarte tare şi totul în jurul meu se mişca într-un sens bizar", povesteşte Hamilton.

Relaţia dintre medic şi pacient a luat-o razna în 2004, când Hamilton era la un pas să fie demascat de jurnaliştii care veniseră în hotelul în care era cazat înainte de competiţie. Chiar în acele momente, doctorul Fuentes urma să vină la el în cameră pentru a-i face transfuziile de sânge, iar jurnaliştii puteau descoperi totul cu mare uşurinţă.

"L-am ajutat atunci pe Fuentes să ajungă la mine în cameră. În momentul în care mi-a făcut acea transfuzie am simţit că ceva s-a schimbat în corpul meu. La 40 de minute de la terminarea transfuziei, când am mers la toaletă, urina mea era NEAGRĂ. A fost cea mai mare teamă pe care am avut-o în întreaga mea carieră", a declarat Hamilton.

Pentru că a recunoscut că s-a dopat, ciclistului Tyler Hamilton i-au fost luate toate medaliile, inclusiv pe cea de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.







×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close