Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Sportivii chinezi nu mai au voie să mănânce carne necontrolată până la Olimpiadă

Sportivii chinezi nu mai au voie să mănânce carne necontrolată până la Olimpiadă

Sportivii chinezi nu mai au voie să mănânce carne necontrolată până la Olimpiadă
Sursa foto: Foto: olympics.scmp.com
de N.B.    |    05 Mar 2012   •   10:15

Sportivii chinezi care vor participa la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 nu mai au voie să mănânce carne necontrolată de administraţia generală a sportului din China. Decizia a venit ca urmare a temerilor autorităţilor că sportivii ar putea întimpina probleme la controalele antidoping din cauza clenbuterolului folosit în sectorul de creştere a animalelor, scrie Agerpres.

Potrivit unei circulare urgente trimise sportivilor chinezi care se pregătesc să participe la viitoarele Jocuri, se interzice acestora să mănânce carne în restaurante şi acasă, cu excepţia celei date de echipă, testată special pentru a detecta eventualele substanţe dopante.

Clenbuterolul este folosit frecvent de sectorul de creştere a animalelor din China, între altele pentru a creşte artificial greutatea porcinelor, bovinelor şi ovinelor. Fiind considerat substanţă dopantă pentru oameni în unele discipline sportive, pentru efectul anabolizant, este posibil ca mulţi sportivi chinezi să-l consume fără să ştie, iar ulterior să fie acuzaţi că s-au dopat, au considerat autorităţile chineze.

Autorităţile din China încearcă să controleze alimentaţia sportivilor pentru a preveni situaţii ca cea a campioanei olimpice Tong Wen, care a fost suspendată doi ani pentru control pozitiv la clenbuterol în 2010, după care s-a constatat că a fost vorba de un consum nepremeditat.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne l-a suspendat doi ani pe Alberto Contador pentru dopaj, rutierul spaniol urmând să piardă şi titlurile câştigate în Turul Franţei, în 2010, şi în Turul Italiei, în 2011.

Ibericul a fost depistat pozitiv cu clenbuterol în timpul Turului Franţei din 2010, când s-a impus în faţa luxemburghezului Andy Schleck. Contador si-a susţinut mereu nevinovăţia, explicând că a mâncat carne de vită contaminată cu substanţa respectivă.

×
Subiecte în articol: sportivi China carne dopaj Jocurile Olimpice
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close