Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Surpriză la CE de patinaj: perechea Kavaguti-Smirnov detronează triplii campioni europeni

Surpriză la CE de patinaj: perechea Kavaguti-Smirnov detronează triplii campioni europeni

Surpriză la CE de patinaj: perechea Kavaguti-Smirnov detronează triplii campioni europeni
21 Ian 2010   •   17:14


Perechea rusă Iuko Kavaguti - Aleksander Smirnov a cucerit primul său titlu de campioană europeană după disputarea programului liber la Campionatul European de patinaj artistic de la Tallinn. "A venit pe neaşteptate, dar este minunat", a declarat Smirnov.

Ruşii, care au totalizat 213.15 puncte, i-au devansat pe multiplii campioni europeni şi mondiali, germanii Aliona Savcenko şi Robin Szolkowy (211.72), care după două greşeli importante au fost nevoiţi să se mulţumească cu medaliile de argint. "Desigur că suntem puţin dezamăgiţi, dar nu foarte mult. Am venit aici să câştigăm, am făcut câteva greşeli, însă restul programului a fost chiar bun", a declarat Szolkowy.

Bronzul a revenit, pentru al doilea an la rând, perechii ruse formate din Maria Muhortova - Maxim Trankov (202.03).

Kavaguti, de origine niponă, se antrenează din 2006 cu Smirnov. Anterior, ea a patinat în concursurile individuale pentru Japonia, pentru ca în 2003 să se instaleze în Rusia pe care o reprezintă oficial din februarie 2009. Sportiva a declarat că i-a plăcut să audă noul ei imn naţional pe podium, dar a adăugat: "Data viitoare vreau să îl şi cânt".

Pluşenko revine cu record
Punctul de atracţie al zilei a fost totuşi revenirea lui Pluşenko în competiţiile majore cu un scor record în programul scurt, menit să trimită un avertisment puternic înainte de Olimpiada de la Vancouver. Rusul a doborât recordul stabilit tot de el în drumul spre aur la Torino 2006, ultimul mare eveniment la care a participat înainte de a lua pauză.

Cu un program antrenant în care a executat şi o combinaţie de cvadruplu tulup-triplu tulup, sportivul de 27 de ani a punctat 91.3 puncte, faţă de 90.66 în urmă cu patru ani.

Francezul Brian Joubert s-a clasat al doilea cu 88.55 de puncte, iar compatriotul Yannick Ponsero a fost al treilea, cu 82.4, înainte de programul liber programat pentru joi.

Românul Zoltan Kelemen s-a calificat şi el pentru programul liber, ocupând locul 18 cu 59.4 puncte. Primii 20 de sportivi de la programul scurt s-au calificat pentru programul liber.


Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close