Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Voeckler câştigă etapa a cincea în Turul Franţei, prima a carierei: Nu credeam că voi mai reuşi

Voeckler câştigă etapa a cincea în Turul Franţei, prima a carierei: Nu credeam că voi mai reuşi

Voeckler câştigă etapa a cincea în Turul Franţei, prima a carierei: Nu credeam că voi mai reuşi
08 Iul 2009   •   23:20

Francezul Thomas Voeckler a sărbătorit prima sa victorie în Turul Franţei, în etapa a cincea a ediţiei din 2009. Voeckler a făcut parte dintr-un grup de şase evadaţi, la începutul cursei de 196.5 kilometri între Le Cap D?Adge şi Perpignan, ca apoi să evadeze decisiv cu cinci kilometri înainte de final şi să treacă linia de finiş cu şapte secunde în faţa plutonului.

Britanicul Mark Cavendish a sosit al treilea reuşind astfel să păstreze tricoul verde al sprinterilor, în timp ce Fabien Cancellara a păstrat avantajul minim în faţa lui Lance Armstrong, ambii terminând cursa în pluton.

Voeckler, care şi-a fracturat clavicula în timpul cursei Paris-Nice din luna martie, a evadat cu Anthony Geslin, Marcin Sapa şi Fumiyuki Beppu în primii kilometri, însă japonezul Beppu s-a retras rapid în pluton. Celor trei rămaşi li s-au alăturat apoi Yauhani Hutarovich, Mikhael Ignatiev şi Albert Timmer, grupul reuşind să construiască un avantaj de nouă minute înainte ce plutonul să înceapă să recupereze.

Echipa Columbia, a lui Cavendish, a condus cel mai mult trena în urmărirea evadaţilor, pe acest traseu plat din sudul Franţei, unde un vânt puternic şi-a făcut treaba şi a apropiat plutonul la doar patru minute. Voeckler şi-a dorit însă ca grupul de evadaţi să menţină ritmul, amintindu-şi probabil de efortul depus de el în urmă cu cinci ani, când a făcut parte dintr-un grup de cinci evadaţi şi a terminat pe locul patru, preluând însă tricoul galben pe care l-a păstrat timp de 10 zile.

Echipa Astana a ajutat apoi plutonul să se apropie la 45 de secunde de lideri cu doar 40 de kilometri înainte de final, însă distanţa nu s-a micşorat mai mult de atât. Cu puţin peste cinci kilometri rămaşi din cursă şi cu plutonul incapabil să se apropie, Ignatiev a evadat spre glorie. Voeckler a plecat imediat după el şi cu trei kilometri înainte de final a evadat şi el, defilând apoi spre linia de finiş, cu plutonul venind ameninţător în spate.

Ignatiev a găsit resursele necesare să prindă locul doi în faţa celor din pluton, Cavendish câştigând lupta cu ceilalţi sprinteri, pentru locul trei în etapă. ?Am aşteptat atât de mult să fac asta şi aproape că încetasem să mai cred în şansa mea de a câştiga o etapă în Tur. Am fost ajutat de vânt, altfel nu aş fi reuşit niciodată?, a spus Voeckler.

Etapa a şasea de joi îi duce pe rutieri în Spania, către cea mai sudică cursă din istoria Turului, de 181.5 kilometri între Gerona şi Barcelona.

Rezultatele etapei a cincea:
1. Thomas Voeckler (France/BBO) 4 ore 29 minute 35 secunde
2. Mikhail Ignatiev (Russia/Katusha) + 7 secs
3. Mark Cavendish (GB/ Team Columbia) "
4. Tyler Farrar (USA/Garmin) "
5. Gerald Ciolek (Ger/Team Milram) "
6. Danilo Napolitano (It/Katusha) "
7. Jose Joaquin Rojas (Spa/Caisse D'Epargne) "
8. Lloyd Mondory (Fra/AG2R) "
9. Oscar Freire (Spa/Rabobank) "
10. Thor Hushovd (Nor/Cervelo) "

24. Fabien Cancellara (Swi/Saxobank) "
39. Alberto Contador (Spa/Astana) "
41. Lance Armstrong (US/Astana) "

Clasamentul general:

1. Fabian Cancellara (Swi/Saxobank) 15 ore 07 minute 49 secunde
2. Lance Armstrong (USA/Astana) acelaşi timp
3. Alberto Contador (Spa/Astana) +19 sec
4. Andreas Kloden (Ger/Astana) +23
5. Levi Leipheimer (USA/Astana) +31

29. Carlos Sastre (Spa/Cervelo) +2 minute 44 sec
60. Mark Cavendish (GB/Team Columbia) +3 minute 33 sec.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Turul Frantei
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close