Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Campioana mondială, umilită la primul meci în Brazilia. Olanda a învins Spania cu 5-1

Campioana mondială, umilită la primul meci în Brazilia. Olanda a învins Spania cu 5-1

Campioana mondială, umilită la primul meci în Brazilia. Olanda a învins Spania cu 5-1
de M.T.    |    13 Iun 2014   •   23:57

Pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale, deţinătoarea trofeului începe turneul final primind cinci goluri. În reeditarea finalei din ediţia trecută, Olanda a învins Spania cu 5-1, într-un meci din grupa B disputat la Salvador.

Robin Van Persie, Arjen Robben, fiecare de câte două ori, şi Stefan de Vrij au marcat golurile învingătorilor, în timp ce pentru iberici a punctat Xabi Alonso, care a deschis scorul dintr-un penalty discutabil.

Ar fi trebuit să fie meciul în care Iker Casillas să devină noul deţinător al recordului de invicibilitate la Cupa Mondială. Goalkeeperul lui Real Madrid trebuia să nu primească gol timp de 87 de minute pentru a depăşi performanţa lui Walter Zenga din 1990, 517 minute fără gol primit. În schimb, a fost o seară de coşmar pentru portarul spaniol, care are pe conştiinţă cel puţin două dintre reuşitele olandezilor, dar şi pentru coechipierii săi.

Înfrângerea suferită de Spania la Salvador este cea mai mare a unei deţinătoare a titlului din întreaga istorie a Cupei Mondiale. Iar ea a venit în faţa unei echipe tinere, care este departe de a fi un produs finit şi pe care o învinsese în finala de acum patru ani, din Africa de Sud.

Echipa lui Vicente Del Bosque nu a înţeles avertismentul din minutul 8, atunci când Wesley Sneijder, lansat excelent de Robben, a ratat prima mare ocazie a meciului, mijlocaşul lui Galatasaray luându-l la ţintă pe Casillas. Fără să strălucească, Spania a făcut ce ştie mai bine, a monopolizat posesia, iar în minutul 25, o pasă senzaţională a lui Xavi l-a găsit în careu pe Diego Costa. Atacantul lui Atletico Madrid a trecut de de Vrij şi a căzut. Arbitrul întâlnirii a acordat uşor penalty, iar Xabi Alonso a transformat sigur pentru 1-0.

Lucrurile mergeau conform planului pentru campioana mondială, care a avut şansa de a-şi dubla avantajul, dar David Silva a irosit uşor o pasă superbă a lui Andres Iniesta. În loc de 2-0 s-a făcut 1-1, în finalul primei reprize. Daley Blind a centrat de pe partea stângă, iar Van Persie, ca un adevărat olandez zburător, a plonjat şi a trimis cu capul peste un Casillas împietrit, stabilind astfel scorul pauzei. Cele 477 de minute fără gol primit de către portarul spaniol la Cupa Mondială se încheiau, dar ce avea să fie mai rău abia urma să se întâmple.

În minutul 53, o altă pasă excelentă a lui Blind l-a găsit în careu pe Robben, care i-a adus pe olandezi în avantaj, după ce s-a distrat cu Sergio Ramos şi Gerard Pique. Imediat, Diego Costa a fost iertat de eliminare, pentru un cap în figura lui Martins Indi, iar câteva minute mai târziu, Van Persie a tras în transversală, la capătul unui contraatac al lui Robben.

Vicecampionii mondiali nu au mai iertat în minutul 64, când de Vrij a marcat pentru 3-1 din apropiere, în urma unei lovituri libere executate de Sneijder şi la care Casillas a ieşit greşit. După ce Silva a avut un gol anulat corect pentru offside, Van Persie a făcut dubla în minutul 72, recuperând o minge din picioarele aceluiaşi neinspirat Casillas, înainte de a trimite în poarta goală.

Cu zece minute înainte de final, Robben a sprintat ca un atlet într-o cursă de 100 de metri pe lângă un Ramos incapabil să ţină pasul cu adversarul său şi a reuşit la rândul său dubla, după ce l-a driblat şi pe Casillas. În ultimele minute, portarul spaniol a evitat în două rânduri ca scorul să ia proporţii şi mai mari, iar olandezii au încheiat meciul pasându-i în ole-urile fanilor din tribune pe maeştrii tiki-taka. Sfârşitul perfect pentru o partidă care va rămâne cu siguranţă clasică în istoria Cupei Mondiale.

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close