Cercetătorii confirmă spusele portarilor. "Jabulani" este o minge imprevizibilă

08 Iun 2010   •   14:24
Cercetătorii confirmă spusele portarilor. "Jabulani" este o minge imprevizibilă jabulani

Jabulani, balonul oficial al Cupei Mondiale din Africa de Sud, a fost criticat fără menajamente de portarii echipelor calificare la Cupa Mondială. Mingea a fost caracterizată drept rapidă, imprevizibilă, un coşmat pentru portari şi o binecuvântare pentru atacanţi. Cercetătorul australian Derek Leinweber a testat balonul şi confirmă că acesta se comportă neobişnuit în zbor, spre nefericirea portarilor.
Leinweber, profesor de fizică la Universitatea din Adelaide, a făcut numeroase simulări informatice cu mingea Cupei Mondiale şi datele coincid cu ceea ce au spus portarii. Se deformează în zbor şi ia o traiectorie ciudată din cauza suprafeţei aspre.

"Înseamnă că portarul nu mai poate anticipa. Vezi balonul că vine spre tine, evaluezi rapid unde va merge şi de fapt se întâmplă altceva", a precizat Leinweber, potrivit Mediafax.
Oficialii FIFA şi designerii balonului au negat, însă, de fiecare dată criticile aduse lor. Mingea este, într-adevăr, perfectă pentru atacanţi, iar "Jabulani" este probabil felul în care FIFA vrea să se asigure că vor exista cât mai multe goluri. Unul dintre creatorii balonului, Andy Harland, a apărut mingea:

"Fotbaliştii trebuie să fie recompensaţi pentru calitatea tehnică. Cine afirmă că aceste mingi sunt mai uşoare decât precedentele ar trebui să-şi scoată cântarul de bucătãrie", a declarat Larland.
Antena3.ro

Parteneri
x close