Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Haos la Italia - Serbia. Meci suspendat, arestări şi o "lovitură împotriva statului" (VIDEO)

Haos la Italia - Serbia. Meci suspendat, arestări şi o "lovitură împotriva statului" (VIDEO)

Haos la Italia - Serbia. Meci suspendat, arestări şi o "lovitură împotriva statului" (VIDEO)
13 Oct 2010   •   12:13

Meciul dintre Italia şi Serbia din grupa C a preliminariilor pentru EURO 2012 a fost întrerupt marţi seara după doar şase minute, la scorul de 0-0, în urma unor grave incidente create de suporterii sârbi pe stadionul din Genova. 14 persoane au fost rănite, două aflându-se în stare gravă (un carabinier şi un suporter sârb).

Partida aproape că nici nu a mai început. Fanii sârbi au luat cu asalt autocarul echipei naţionale, aruncând cu bombe fumigene şi accidentându-l pe portarul Vladimir Stojkovic, care nici măcar nu a mai stat pe banca de rezerve ca urmare. Huliganii au tăiat plasele de protecţie de pe stadion, au spart pereţii de plexiglas şi au aruncat cu diverse obiecte în forţele de ordine şi în suporterii adverşi.

Incidente în afara stadionului


Şase minute de încercări
Delegaţii UEFA au insistat ca meciul să se desfăşoare în această atmosferă haotică. Lucrurile nu erau mai bune nici pe teren, Rajkovic fiind avertizat cu cartonaş galben după o intrare foarte dură la Andrea Pirlo. Câteva momente mai târziu, Pazzini a cerut penalty pentru o împingere din spate, dar arbitrul scoţian a lăsat jocul să continue. Leonardo Bonucci a înscris în poarta sârbilor, dar a fost clar în ofsaid la centrarea lui Giorgio Chiellini. Jocul a fost oprit din nou după şase minute, când torţe au fost aruncate pe teren, ratându-l de puţin pe Emiliano Viviano. După câteva minute de discuţii la centrul terenului, arbitrul a decis că a văzut destule.

Incidente pe stadion


"O lovitură de stat"
"Este una dintre cele mai negre zile din istoria fotbalului sârb", a declarat fostul internaţional Savo Milosevic, cunoscător al fotbalului italian din vremea când a jucat la Parma. "Nu îmi vine să cred că tot acest haos a fost provocat din cauza animozităţii faţă de portar. Aceste lucruri sunt mult mai serioase şi periculoase. În ultimii 20 de ani, Statul nu a făcut nimic să oprească violenţele", a spus Milosevic.

Există informaţii că huliganii din Genova făceau parte din acelaşi grup care a provocat incidente pe străzile din Belgrad în timpul marşului homosexualilor de săptămâna trecută. "Este scandalos şi cei care au organizat aceste incidente vin de la Belgrad. Este un atac la adresa Statului şi Statul trebuie să rezolve această problemă. E un gest ruşinos pentru fotbalul nostru şi ne-am făcut de râs în faţa întregii Europe", a declarat preşedintele Federaţiei Sârbe de Fotbal, Tomislav Karadzic.


serbia_huligan

Liderul huliganilor, arestat
Huliganul care s-a aflat în centrul atenţiei pe stadionul din Genova, fiind surprins de camerele de filmat în timp ce tăia cu un cleşte plasa de protecţie, a fost arestat, anunţă Gazzetta dello Sport. Autorităţile italiene au făcut din el ţinta numărul unu în privinţa arestării şi se pare că acesta a fost reţinut în jurul ore 03:00. În ciuda cagulei care îi ascundea faţa, suporterul pe nume Ivan a fost identificat datorită tatuajelor pe care le avea pe braţe.

Conform La Gazzetta, imaginile unei grenade, o stea roşie şi a numărului 28 au fost cele care l-au trădat pe huligan. El a fost prins într-un autocar, care a fost izolat în cadrul unei operaţiuni a poliţiei din Italia. Pasagerii au fost daţi jos unul câte unul şi rugaţi să îşi dea jos bluzele pentru a putea fi văzute tatuajele.

ivan_cel_groaznic_738

L'uomo nero


Portarul titular al Serbiei, ţinta huliganilor. Prandelli: "Tremura ca o frunză"
Portarul sârb Vladimir Stojkovic a avut cel mai mult de suferit în urma incidentelor, el fiind scos ţap ispăşitor pentru înfrângerea cu Estonia de pe teren propriu, de vineri. Stojkovic a fost dus la spital pentru teste, după ce huliganii au intrat în autocarul echipei şi au aruncat cu petarde în jucători, dar rănile sale "nu au fost serioase". Portarul a renunţat să mai ia parte la meci, fiind înlocuit pe foaia oficială de joc cu Zeljko Brkic.

Presa din Serbia a sugerat că Stojkovic a fost ţinta atacurilor nu doar pentru că a apărat în eşecul cu Estonia, ci şi pentru că acum joacă la Partizan Belgrad, deşi a fost odată jucătorul Stelei Roşii. Chiar în urma împrumutului la Partizan, fanii Stelei Roşii Belgrad l-au ameninţat, făcându-i necrologul.

Cesare Prandelli, selecţionerul Italiei, a dezvăluit că Stojkovic "tremura ca o funză" şi că acţiunile huliganilor au fost premeditate. "Am ştiut că ceva ciudat se întâmplă când am văzut portarul titular că stă în vestiar şi tremură ca o frunză. Ne-a spus că autocarul Serbiei a fost atacat, că a fost ameninţat şi că se teme pentru siguranţa lui. Atunci am înţeles că acţiunile fanilor erau premeditate. Intenţia sârbilor era ca meciul să nu se dispute", a declarat Prandelli.

huligan2_738


Italia ar putea câştiga cu 3-0 partida
La Gazzetta dello Sport a scris că UEFA va acorda cel mai probabil victoria cu 3-0 la masa verde în favoarea Italiei, în timp ce Serbia va fi nevoită să joace restul meciurilor din preliminarii cu porţile închise.

Il Corriere dello Sport a ridicat însă întrebarea dacă Serbia nu ar trebui cumva exclusă din competiţiile internaţionale, fiind un adevărat pericol pentru ca echipele din Grupa C să se deplaseze pentru următoarele trei meciuri din Serbia.

Există de asemenea zvonul că Federaţia Sârbă va primi o amendă record conform articolelor 14 şi 15 din Regulamentul Disciplinar al UEFA, unde există de asemenea şi o clauză care permite excluderea din competiţii.

zambrotta_fumigena_738

Italienii acuză poliţia din Serbia
Federaţia Italiană s-ar putea să nu scape nici ea de o amendă pentru lipsuri de organizare. Autorităţile şi Federaţia de Fotbal din Italia au arătat însă cu degetul spre poliţia din Serbia, care "nu a oferit informaţii despre cât de periculoşi sunt fanii care au călătorit la Genova".

"Astfel de fani periculoşi nu ar fi trebuit să vină la Genova. Canalele de comunicaţii cu poliţia din Serbia nu au oferit indicaţii despre cât de periculoşi vor fi aceşti suporteri. Doar din experienţă ne-am pregătit adecvat pentru o astfel de întâlnire, dar nu ne-am imaginat niciodată că agresiunile vor fi de acest nivel", a declarat Roberto Masucci, director de securitate pentru echipa Italiei.

Rămâne un mister cu sârbii au introdus atât de multe torţe şi chiar cleşti pe stadion, în timp ce unii păreau să aibă bare de metal când au lovit pereţii de plexiglas. "Securitatea oferită de autorităţile italiene au fost adecvate şi controalele destul de bune, dar evident că cineva care intenţionează să aprindă torţe pe stadion va reuşi să le bage cumva".  


UEFA a confirmat că a început o investigaţie amănunţită în privinţa incidentelor de la meciul Italia - Serbia şi a anunţat că acest caz va fi analizat de Comisia de Control şi Disciplină pentru a stabili sancţiunile abia după ce dosarul va fi complet. Acest lucru se va întâmpla pe 28 octombrie, iar UEFA a menţionat că se poate ajunge până la excluderea din competiţii a naţionalei Serbiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Serbia preliminarii EURO 2012 huligani UEFA
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close