Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Greii fotbalului pot pleca din România. Interdicţia de a părăsi ţara pentru toţi inculpaţii din dosarul transferurilor a fost amânată

Greii fotbalului pot pleca din România. Interdicţia de a părăsi ţara pentru toţi inculpaţii din dosarul transferurilor a fost amânată

Greii fotbalului pot pleca din România. Interdicţia de a părăsi ţara pentru toţi inculpaţii din dosarul transferurilor a fost amânată
11 Feb 2013   •   12:06

Procurorul DNA a solicitat luni, printr-o cerere depusă la instanţa supremă, ca toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în Dosarul Transferurilor de jucători să primească interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 12:00
- Curtea Supremă a amânat decizia în cazul interdicţiei de a părăsi ţara. Până pe data de 19 februarie, cei 8 inculpaţi pot sta departe de România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis amânarea discutării cererii DNA de interzicere de părăsire a ţării.

Motivul invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.


Cererea DNA pare a că a venit şi ca o precauţie după ce Gigi Becali, judecat în dosarul sechestrărilor, a declarat că "dacă voi fi condamnat voi muta şi mormintele părinţilor mei din ţara asta".

"Acum sunt în Dubai. Luni o să fiu în ţară, ca să nu mai speculeze nimeni că vreau să fug. În România e posibil orice, dar să-ţi recuperezi maşina şi apoi să faci puşcărie nu e posibil. Sunt aici mai mult pentru liniştea mamei, e mai bine să mă ştie ea aici. Dacă ar fi vreo problemă, ipotetic vorbind, avionul e pe pistă şi am plecat şi de aici. Voi credeţi că eu sunt papagal să mă iau după Băsescu şi să stau în ţară?", a mai spus Gigi Becali la sport.ro, weekendul trecut.

DNA chiar a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc acasă la George Copos şi la care au mai participat Gigi Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea. "Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători, aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât Gigi Becali a relatat că l-a sfătuit pe finul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat", se arată în documentul DNA.

Procurorii au atras atenţia judecătorilor că "nu este deloc de neglijat" acest aspect şi au dat ca expemple alte cazuri judiciare cu inculpaţi care au părăsit ţara în timpul procesului: Dinel Nuţu (fost Staicu), Mihail Boldea (fost deputat PDL recuperat din Kenya, după ce a fost pus sub acuzare) sau Codruţ Marta (dat dispărut de soţie şi căutat de Poliţie).

--------
Pe 19 octombrie 2011, Becali a fost achitat de completul de trei judecători al ÎCCJ în ceea ce priveşte acuzaţiile de sechestrare de persoane. Incidentul se referă la o presupusă privare de libertate a celor care i-au furat finanţatorului Stelei automobilul în ianuarie 2009. Procurorii au considerat nefondată decizia ÎCCJ şi au făcut recurs, dosarul a ajuns la completul de 5 judecători, iar acesta decide azi dacă achitarea lui Becali este justificată sau cei 11 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe care îi cer procurorii reprezintă o condamnare întemeiată.


Tot azi se judecă şi recursul în Dosarul Transferurilor. Preşedintele şi patronul clubului Rapid, George Copos, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul transferurilor din fotbal. În acelaşi dosar CAB a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanţatorului de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi Mihai Stoica, la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la şapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei 'Becali sport' Gică Popescu şi la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Neţoiu.

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a decis obligarea celor opt inculpaţi din dosarul transferurilor din fotbal la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi confiscarea unor importante sume de bani.




×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close