Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Renaşterea lui Opriţa

Renaşterea lui Opriţa

Renaşterea lui Opriţa
Sursa foto: Foto: gsp.ro
de Ionuţ Tătaru    |    26 Iul 2011   •   12:45

După o vară parcă mai agitată decât oricând, Liga I a pornit din nou la drum în weekendu-ul trecut. Deşi calitatea jocului din campionatul nostru cel de toate zilele (aproape la propriu) nu s-a îmbunătăţit în comparaţie cu anii trecuţi, prima etapă ne-a oferit suficiente motive să vorbim mai mult despre fotbal şi să lăsăm deoparte scandalurile.

 
Rapid şi-a luat viteză de Intercity încă din prima etapă, învingând la scor de neprezentare pe FC Vaslui, echipă care ţinteşte calificarea în Liga Campionilor. O nou-promovată încropită pe fugă şi cu jucători chemaţi de pe plajă, Voinţa Sibiu, a ţinut în şah pe Steaua, iar roş-albaştrii sunt deja în criză, după ce, cu o săptămână în urmă, pierduseră şi Supercupa României. CFR Cluj propune un nou nume interesant pentru Liga I, senegalezul Sougou, autorul unui gol superb şi a unei pase decisive la debutul său în Gruia. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, campioana Oţelul Galaţi a pierdut după un meci nebun în faţa Petrolului, formaţie revenită pe prima scenă după şapte ani şi condusă din teren de un renăscut Daniel Opriţa.
 
Promit că nu vom pierde cu Oţelul”, spunea Valeriu Răchită înaintea partidei de la Buzău, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. Probabil că mulţi au zâmbit. Ploieştenii reveneau în Liga I cu un meci împotriva campioanei, o echipă care cu doar o săptămână înainte cucerise Supercupa României, după o evoluţie excelentă în faţa Stelei. Începutul de meci i-a dat însă dreptate tehnicianului prahovean.
 
Petrolul a atacat nervos şi şi-a înghesuit adversarul în propria jumătate, ratând câteva ocazii importante în primele 30 de minute. Planurile lui Răchită păreau compromise de greşeala incredibilă a lui Zimmerman, care i-a permis lui Punosevac să deschidă scorul. Jucătorul gălăţenilor a fost însă eliminat câteva minute mai târziu, pentru ca după pauză să vină şi roşul lui Antal. Din acel moment, jocul a curs doar înspre poarta lui Grahovac, care nu a mai putut interveni la execuţiile Opriţa, atacantul care prin dubla sa a adus prima victorie a „Lupilor galbeni” în prima ligă după o pauză de şapte ani.
 
Ne-am descurcat foarte bine, chiar şi când am jucat 11 contra 11. Ei au dat un gol norocos, dar noi am arătat că suntem o echipă unită. A fost o victorie meritată şi pe care o aşteptam, sincer”, a declarat Opriţa la finalul meciului. Jucătorul de 30 de ani a recunoscut că „nu mă aşteptam să dau două goluri, dar sunt foarte bucuros că am reuşit să o fac”. 
 
De fapt, foarte puţini s-ar fi aşteptat la un astfel de impact al lui Opriţa la revenirea în Liga I. Remarcat de Steaua pe când evolua în al doilea eşalon, la CSM Reşiţa, atacantul a ajuns în Ghencea în 2002, la 21 de ani, şi a devenit repede unul dintre preferaţii tribunei. Determinat, tehnic, abil în a crea spaţii pentru colegii de echipă, avea însă o mare problemă la finalizare. Mucaliţii din peluză l-au poreclit „atacantul care nu marchează”. În peste 100 de meciuri pentru roş-albaştrii, a reuşit să înscrie doar 15 goluri, un număr foarte mic pentru un vârf.
 
Walter Zenga a fost cel care i-a citit excelent calităţile şi l-a transformat în mijlocaş dreapta, poziţie în care a devenit un adevărat assist-man pentru coechipierii săi. Pe acest post a făcut şi cel mai bun meci al său în Ghencea, celebrul retur cu Valencia, când Steaua a eliminat la penaltyuri echipa care în acel moment era deţinătoarea Cupei UEFA şi fusese desemnată cea mai bună din lume cu un an înainte. În 2005, a venit şi primul titlu de campion, dublat în următorul sezon, în care a disputat şi semifinalele Cupei UEFA şi a cucerit şi Supercupa României.
 
Apogeul carierei sale în roş-albastru a fost urmat de o cădere bruscă, din cauza unei accidentări grave. Nu a mai fost niciodată acelaşi, indiferent că a jucat pentru Dinamo, UTA, Lorca Deportiva (liga a treia din Spania), FC Aarau (Elveţia) sau FK Baku (Azerbaidjan). Dezamăgit şi descurajat, Opriţa a revenit în 2010 în România, semnând pentru Petrolul. La Ploieşti, a început să-şi recapete forma care l-a consacrat şi care i-a adus şi 6 selecţii în naţională. A fost unul dintre artizanii promovării de la finalul sezonului trecut, iar acum şi-a făcut o reintrare triumfală pe prima scenă. O dublă care îl transformă în primul golgheter al noii ediţii de campionat.
 
Înaintea meciului cu Oţelul, Valeriu Răchită declara că nu se gândeşte la retrogradare, fiind sigur că echipa pe care o pregăteşte poate încheia sezonul pe un loc onorabil. Fără îndoială, unul dintre argumentele tehnicianului ploieştean este Daniel Opriţa, jucătorul care odată se distra cu fundaşii Valenciei şi care pare să-şi trăiască a doua tinereţe la 30 de ani.
 
Rezultate Liga I, etapa 1
 
Rapid - FC Vaslui 3-0
Dinamo - FCM Tg. Mureş 1-0
CS Mioveni - U Cluj 0-1
Voinţa Sibiu - Steaua 1-1
Ceahlăul - Pandurii 1-1
CFR Cluj - Astra 2-0
FC Braşov - Gaz Metan 2-1
Concordia - Sportul 1-2
Petrolul - Oţelul 2-1

×
Subiecte în articol: Liga I Petrolul Ploieşti Oţelul Galaţi
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close