Antena 3 CNN Sport Rusia contestă oficial la UEFA design-ul tricoului Ucrainei pentru EURO 2020

Rusia contestă oficial la UEFA design-ul tricoului Ucrainei pentru EURO 2020

Federaţia de fotbal a Rusiei a adresat o scrisoare către UEFA în care denunţă design-ul tricoului oficial al Ucrainei pentru turneul final EURO 2020.

Rusia contestă oficial la UEFA design-ul tricoului Ucrainei pentru EURO 2020
Sursa foto: foto Facebook
de Alexandru Negrici    |    09 Iun 2021   •   15:31

Ruşii motivează decizia declarând că echipamentul sportiv este utilizat în scopuri politice, deoarece pe tricou este desenată o hartă a Ucrainei care conţine Crimeea şi regiunile Lugansk şi Donetsk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

„Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte ţări folosindu-şi echipamentul cu scopuri politice. Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii”, a precizat serviciul de presă al Federaţiei ruse de fotbal.

În afară de controversa creată de folosirea hărţii, ruşii mai sunt supăraţi şi pe mesajul patriotic: „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!” care apare pe tricoul naţionalei Ucrainei. 

„În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste”, a declarat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe.

În timp ce ruşii trimiteau scrisoarea către UEFA, preşedintele Ucrainei se poza ţinând tricoul în mână, alături de preşedintele Federaţiei ucrainiene de fotbal.

Poziţia UEFA cu privire la folosirea tricourilor

UEFA a intervenit zilele trecute în disputa dintre cele două naţionale, declarând pentru BBC că: "Echipamentul echipei naţionale a Ucrainei şi a tuturor celorlalte echipe a fost aprobat în conformitate cu reglementările în materie de echipamente".

Echipamentul ucrainenilor a fost dezvăluit abia duminică, de către Andrii Pavelko, şeful Federaţiei de Fotbal al Ucrainei. Întârzierea este cu atât mai contestată de ruşi, care suspectează că ucrainenii au premeditat totul.

Scrisoarea vine după mai multe atacuri ale unor oficiali de la Kremlin. Imediat după prezentarea oficială, Ministerul rus de Externe a criticat decizia Ucrainei, deoarece "Crimeea aparţine Rusiei", iar deputatul rus Dmitry Svichchev a numit gestul Ucrainei drept "o provocare politică" şi a îndemnat UEFA să ia măsuri.

Elementele politice ale scandalului

În ciuda pretenţiilor Moscovei, comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea Crimeei, acesta fiind un scandal diplomatic cu ecouri şi în prezent.

Războiul pentru anexarea Crimeei a avut loc între 20 februarie şi 26 martie 2014. În ciuda sancţiunilor primite de Rusia, Crimeea rămâne departe de o revenire sub suveranitatea Ucrainei.

×
Subiecte în articol: tricou Rusia Euro 2020
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close