Antena 3 Timp liber Film Echipa filmului "Poziţia copilului" s-a întors în ţară. Vezi aici primele declaraţii

Echipa filmului "Poziţia copilului" s-a întors în ţară. Vezi aici primele declaraţii

de G.S.    |    17 Feb 2013   •   16:33
Echipa filmului "Poziţia copilului" s-a întors în ţară. Vezi aici primele declaraţii
Sursa foto: Foto: Agerpres

Echipa filmului "Poziţia copilului", care a câştigat Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul în România, fiind întâmpinată de prieteni şi admiratori, duminică, la sosirea pe aeroportul "Henri Coandă" din Bucureşti.
   
Aeroportul "Henri Coandă" a devenit, duminică, în jurul orei 12.45, scena premianţilor de la Berlinală. Regizorul Călin Peter Netzer, producătorul Ada Solomon şi o parte din actorii din distribuţia filmului "Poziţia copilului", între care Bogdan Dumitrache, s-au întors în România. Aceştia au fost întâmpinaţi cu aplauze şi flori.
   
Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat că a fost "copleşitor" să primească cel mai important premiu al Berlinalei.


   
"A fost copleşitor. Nici până acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit şi de presă şi de critici şi de spectatori şi de jurii. Aprecierea a fost unanimă", a spus Călin Netzer. El a precizat că spera ca filmul lui să primească trofeul Ursul de Aur, unul dintre cele mai importante premii din cinematografia românească, alături de Palme d'Or. "Dar de la speranţă la realizare este un drum lung şi am fost surprinşi", a spus Netzer.
   
Întrebat dacă are speranţe ca "Poziţia copilului" să fie selecţionat anul viitor la premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Călin Netzer a spus că totul depinde de distribuitorul peliculei, din Germania. "Depinde de distribuitor, dacă promovarea se face cum trebuie. Am înţeles că este pe drumul cel bun", a mai spus Netzer.
   
Totodată, Călin Netzer a vorbit şi despre momentul în care a fost felicitat de celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Berlinalei 2013.
   
"Wong Kar Wai mi-a spus că filmul 'Poziţia copilului' este o capodoperă şi că este sincer când îmi spune asta. Mi-a strâns mâna două minute. M-a emoţionant foarte tare", a mai spus Netzer.
   
În ceea ce o priveşte pe Luminiţa Gheorghiu - protagonistă a filmului "Poziţia copilului" şi una dintre actriţele cotate cu şanse mari la premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă la Berlinala 2013, dar care a pierdut trofeul în favoarea Paulinei García -, Călin Netzer a spus că la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin au fost foarte multe actriţe bune, cu roluri puternice.
   
La rândul său, Ada Solomon, producătoarea filmului "Poziţia copilului", a explicat că Regulmanentul Festivalului de la Berlin prevede că filmul onorat cu Ursul de Aur, "care este încununarea tututror lucrurilor conţinute într-un film, nu poate lua încă un premiu".
   
"E scris foarte clar în regulament şi nu se poate trece peste asta. Ursul de Aur este al Luminiţei Gheorghiu, aşa cum este al filmului 'Poziţia copilului'", a spus Ada Solomon, precizând că rolul pe care-l face Luminiţa Gheorghiu în "Poziţia copilului" este "aproape fără egal în cinematografia românească".
   
Ea a subliniat că premiul Ursul de Aur este al echipei filmului "Poziţia copilului". "E o meserie în care nimeni nu e singur, în care nu se poate face de unul singur. De asta spun că premiul acesta este al Luminiţei Gheorghiu, este al lui Bogdan Dumitrache, este al lui Răzvan Rădulescu, al lui Călin Netzer, al meu, în aceeaşi măsură, pentru că filmul nu se poate face de unul singur şi lucrurile se construiesc împreună", a mai spus Ada Solomon.
   
În plus, Ada Solomon a spus că urmează pregătirea intensă pentru lansarea filmului "Poziţia copilului" în România. Filmul va avea premiera oficială în România pe 7 martie şi va intra în cinematografele româneşti pe 8 martie.
   
"Dacă e ceva ce ne aduce într-adevăr bucurie maximă este că prin acest premiu sperăm că lumea va auzi de acest film şi va veni să îl vadă în cinematografe. Este poate cea mai mare împlinire pentru un cineast, să vadă săli pline, mai ales la el acasă", a spus Ada Solomon.
   
La rândul său, actorul Bogdan Dumitrache a spus că a lucrat foarte mult la "Poziţia copilului", pentru că după ce a fost ales de Călin Netzer pentru distribuţia peliculei a făcut împreună cu regizorul şi castingul pentru acest film.
   
"De la scenariu, filmul a fost foarte puternic şi bine construit", a spus Dumitrache, precizând că îşi doreşte foarte mult ca românii să meargă la cinema să vadă filmul "Poziţia copilului".
   
"Noi am tot luat premii în ultima perioadă, lucru care nu a întors lumea în sălile de cinema până acum. Sper să se întâmple de data asta", a mai spus Bogdan Dumitrache.
   
Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
   

×
Subiecte în articol: echipa film pozitia copilului
Parteneri
x close