Antena 3 CNN Timp liber Film Filme românești în premieră mondială la TIFF 2015

Filme românești în premieră mondială la TIFF 2015

Filme românești în premieră mondială la TIFF 2015
11 Mai 2015   •   14:10

Comedii, drame, thrillere, filme de epocă și, pentru prima dată în istoria TIFF, un horror found footage 100% independent: 31 de producții, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secțiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Opt lungmetraje și 18 scurtmetraje vor rula în competiție, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiției, între 4 și 6 iunie. Zeci de profesioniști străini din industria filmului, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecții.

Zilele Filmului Românesc la TIFF sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Trei lungmetraje din competiție vor avea premiera mondială la TIFF. București NonStop, al șaselea film al lui Dan Chișu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează orașul noaptea și în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesioniști, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecințe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.

De prima vizionare cu public va avea parte și Bondoc, un documentar observațional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea. Tragicomic și populat de personaje memorabile, filmul e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care, la 78 de ani, se agață de pasiunea lui de-o viață: șahul. Alte două documentare au fost incluse în secțiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău), și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).

O apariție surprinzătoare în cinema-ul autohton, Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuți și inclus în competiția unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume - Fantasporto, va rula în premieră în România la Cluj. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene și a i le trimite lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.

Mult-așteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes. Al optulea titlu din competiție, Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanțată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material și emoțional. A câștigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.

Va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiției, la scurtă vreme după proiecția din Un Certain Regard, și noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime. O altă premieră românească este Stația Iezer 15 033, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munții Rodnei, care lucrează la 1,785 m altitudine. Documentarul a primit un grant în cadrul programului Transilvania Pitch Stop 2014 și este primul proiect dezvoltat și sprijinit financiar de TIFF proiectat în festival.

Clujenii vor avea ocazia să vadă și cele două filme românești prezentate la Berlinala din acest an, Aferim! (r. Radu Jude), câștigătorul Ursului de Argint pentru regie, și De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

Ambițioase și surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguță, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Crețulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar și de tineri aflați la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta și Andrei Tănase. Competiția se află într-o creștere substanțială, având cu 10 filme mai mult față de anul trecut – fapt datorat și numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Crețulescu și selecționat în Semaine de la Critique la Cannes, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniștii sau Verigheta vor avea prima proiecție cu public.

Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, și Miroslav Mogorovic, producător și fost director executiv al Festivalul Internațional de Film de la Belgrad.


ZILELE FILMULUI ROMÂNESC / ROMANIAN DAYS

COMPETIȚIE LUNGMETRAJ
1.      Autoportretul unei fete cuminți, r. Ana Lungu
2.      Be My Cat: A Film for Anne, r. Adrian Țofei
3.      Bondoc, r. Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea
4.      București NonStop, r. Dan Chișu
5.      Comoara, r. Corneliu Porumboiu
6.      Lumea e a mea, r. Nicolae Constantin Tănase
7.      Pașaport pentru Germania, r. Răzvan Georgescu
8.      Toto și surorile lui, r. Alexander Nanau 

ÎN AFARA COMPETIȚIEI

1.      Aliyah DaDa, r. Oana Giurgiu
2.      Aferim!, r. Radu Jude
3.      De ce eu?, r. Tudor Giurgiu
4.      Stația Iezer 15 033, r. Iulia Matei
5.      Un etaj mai jos, r. Radu Muntean 

COMPETIȚIE SCURTMETRAJE
1.      Artă, r. Adrian Sitaru
2.      Black Friday, r. Roxana Stroe
3.      Casting Call, r. Conrad Mericoffer
4.      Dispozitiv 0068, r. Radu Bărbulescu
5.      Dopul scuză mijloacele, r. Mihai Ionescu
6.      Greieri, r. Lucian Dan Teodorovici
7.      In the House, r. Ana Maria Comănescu
8.      Lag, r. Anton Groves
9.      Mesagerul, r. Radu Potcoavă
10.  Nu există-n lumea asta, r. Andreea Vălean
11.  Omulan!, r. Matei Branea
12.  Pavel, r. Alexandru Ranta
13.  Profesioniștii, r. Tudor Botezatu
14.  Ramona, r. Andrei Crețulescu
15.  Scor alb, r. Marius Olteanu
16.  Vacanță la țară, r. Andrei Tănase
17.  Vera, r. Dorian Boguță
18.  Verigheta, r. Gabriel Achim

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Prăpăd în Capitală, după urgia de noaptea trecută
x close