Antena 3 CNN Timp liber Film Filmul experimental vine la Bucureşti, prin festivalul EXPIFF 2010

Filmul experimental vine la Bucureşti, prin festivalul EXPIFF 2010

Filmul experimental vine la Bucureşti, prin festivalul EXPIFF 2010
25 Noi 2010   •   12:02

Între 25 şi 27 Noiembrie 2010, la cinematograful Scala din Bucureşti, are loc Festivalul Internaţional de Film Experimental EXPIFF. În cadrul Competiţiei Internaţionale EXPIFF 2010 spectatorii români vor putea vedea câştigătorul Golden Bear pentru scurtmetraj, Berlinale 2010 şi alte filme premiate.

Printre acestea se numără Incident by a bank al regizorului suedez Ruben Ostlund, peliculă proiectată şi premiată în festivaluri de film ca Oberhausen, Edinburgh, Sao Paolo, Los Angeles, Sydney, Pusan, Melbourne, etc. Incident by a bank este relatarea detaliată şi plină de umor a unei tentative eşuate de spargere a unei bănci - recreează un eveniment real petrecut în Stockholm în iunie 2006. Filmul constă într-un singur cadru-secvenţă în care peste 96 de oameni execută o coregrafie meticuloasă în faţa camerei – şi, în acelasi timp, un studiu in timp real al naturii umane, al modului in care acţionează şi reacţionează oamenii la neprevăzut.

Tussilago este un alt titlu suedez din competitia Berlinale 2010, în premieră în România. Nominalizat la European Film Awards al Festivalulului de Film de la Cracovia (2010), difuzat şi premiat la importante festivaluri de film din întreaga lume, ca HotDocs, Los Angeles, San Francisco, Telluride, Sidney, Edinburgh, Sao Paulo etc, Tussilago este o combinaţie de animaţie, ficţiune şi documentar, care recreeză o poveste individuală şi o epocă istorică.

Trailer Tussilago

 

La EXPIFF 2010 vor putea fi urmărite şi cele mai recente scurtmetraje ale unor regizori consacraţi, precum La Boheme, al lui Werner Herzog (selectat la Festival de Film de la Veneţia 2009); Poste restante - câştigatorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film de Scurt-metraj din 2009, al lui Marcel Lozinski.

Olanda este ţara cel mai bine reprezentată în Competiţia Internaţională EXPIFF - opt filme realizate de regizori olandezi. Printre titlurile olandeze se numără Mum, filmul de debut al celebrei actriţe şi regizoare de teatru olandeze Adelheid Roosen despre mama sa bolnavă de Alzheimer.

Manifesto for a free fall, un alt titlu olandez, este câştigator al Premiului Juriului Studenţesc la DocumentArt 2010, proiectat la Centre Pompidou Paris 2010, Rotterdam 2010, Indielisboa 2010 etc - un discurs personal şi interogativ despre fenomenul bungee-jumping.

Intrarea la Festivalul Internaţional de Film Experimental EXPIFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close