Antena 3 CNN Timp liber Film Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român

Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român

Preşedintele Institutului de Film Danez: Filmele româneşti sunt văzute prea puţin de publicul român
Sursa foto: Foto: hollywoodreporter.com
03 Iun 2012   •   22:42

Preşedintele Institutului de Film Danez, Christian Juhl Lemche, spune că cinematograful danez se concentrează asupra poveştii, fiind atât de puternic în prezent, la fel ca cinema-ul românesc, dar că, paradoxal, filmele româneşti sunt văzute foarte puţin de publicul autohton deşi câştigă premii mari
   
Christian Juhl Lemche a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că nu mai funcţionează o dogmă daneză de a face film.
   
"Nu cred că mai există acum o nouă dogmă declarată de a face film, comparativ cu acea perioadă a istoriei filmului nostru care a existat în trecut, şi care a fost în defavoarea creaţiei. Ceea ce facem noi este o concetrare asupra poveştii. Cred că cinema-ul românesc şi danez sunt foarte puternice acum. Îmi amintesc de "Moartea domnului Lăzărescu", de cum s-a spus acea poveste, de focusul simplu care poate deveni foarte complex", a spus Christian Juhl Lemche.
   
Lemche a mai spus că 25% din bugetul Danemarcei este direcţionat către tineret.
   
"În societatea noastră acordăm o mare atenţie tinerilor. Am venit să aducem la TIFF FILM-Y, acest studio de film mobil pentru copii la Cluj. În următoarele 17 zile foarte mulţi copii vor avea şansa să aibă această experienţă practică cu filmarea", a spus reprezentantul Institutului de Film Danez.
   
Lemche a mai precizat că statul danez finanţează foarte uşor filmele noi, astfel că "este un paradis" să faci filme în Danemarca.
  
În perioada 1 - 17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca este prezent în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă, unde de luni până vineri grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y, iar sâmbătă şi duminică atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. În cadrul unei astfel de vizite pot participa 8-12 persoane, iar atelierul durează 2 ore şi 30 de minute, participarea la atelierele de film fiind gratuită.
  

×
Subiecte în articol: filme TIFF Danemarca Cluj Napoca
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close