Antena 3 CNN Timp liber Film Regizorul Lars Von Trier, declarat „persona non grata” la Cannes

Regizorul Lars Von Trier, declarat „persona non grata” la Cannes

Regizorul Lars Von Trier, declarat „persona non grata” la Cannes
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
19 Mai 2011   •   18:23

După ce şi-a exprimat simpatia pentru Hitler, regizorul Lars Von Trier a fost declarat, de către organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, „persona non grata”, însă această catalogare nu a scos filmul cineastului din competiţie.

„Consiliul de administraţie condamnă cu tărie acele afirmaţii şi îl declară pe Lars Von Trier persona non grata la Festivalul de la Cannes, iar acest lucru are efecte imediate”, a anunţat conducerea festivalului într-un comunicat. Totuşi, această afirmaţie nu duce la excluderea filmului cineastului danez din competiţia oficială şi din cursa pentru Palme d’Or. Potrivit unui participant la această întrunire de consiliu, regizorul a fost rugat să fie discret şi dacă va primi un premiu, i s-a cerut să nu vină să îl ridice.

Lars Von Trier este unul din regizorii care a influenţat semnificativ cinematografia europeană. A debutat în lungmetraj în 1984, cu „The Element of Crime”, pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică. De-a lungul carierei lui, Von Trier a mai regizat „Abisul sufletului/ Breaking the Waves” (distins cu marele premiu al juriului la Cannes, 1996), „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark” (câştigător al trofeului Palme d'Or), „Dogville” (premiat cu European Film Award, 2003), „Manderlay" (2005) şi "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006).



×
Subiecte în articol: Festivalul de Film de la Cannes
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close