Antena 3 CNN Timp liber Film Un film despre masacrarea evreilor provoacă nemulţumiri în Polonia

Un film despre masacrarea evreilor provoacă nemulţumiri în Polonia

Un film despre masacrarea evreilor provoacă nemulţumiri în Polonia
Sursa foto: Foto: www1.alliancefr.com
15 Dec 2012   •   11:22

Un film despre un oraş polonez ai cărui locuitori au ajutat la masacrarea vecinilor lor evrei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a pus pe polonezi în situaţia de a se confrunta cu un episod sumbru din istoria lor, scrie Reuters.
   
Pelicula, care se numeşte "Poklosie/ Aftermath", atinge un subiect sensibil pentru polonezi - cazurile în care unii dintre aceştia au fost complici alături de nazişti la prinderea şi, în unele situaţii, la uciderea evreilor.
   
Filmul a fost vizionat atât de grupuri de evrei, dar şi de tineri polonezi, care l-au aplaudat pentru şansa de a se readuce în interesul public şi de a se vorbi deschis despre un asemenea tabu.
   
Pe de altă parte, au fost şi voci care au fost de părere că filmul pătează numele Poloniei prin portretizarea nedreaptă a polonezilor ca partizani şi colaboratori nazişti.
   
"A fost datoria noastră morală să facem acest film. Este o provocare de ordin moral să putem gestiona acest subiect", a declarat Dariusz Janlonski, regizorul filmului, într-un interviu acordat Reuters.
   
"Acesta este unul dintre ultimele tabuuri ale istoriei noastre şi am sentimentul că este un subiect îndelung evitat. Nu aşa trebuia să fie. Chiar dacă această crimă teribilă vizează 1% din populaţia Poloniei, nu contează, pentru că dorim să cunoaştem aceste lucruri", a mai spus acesta.
   
Subiectul filmului, care a fost recent difuzat în Polonia, se bazează pe un eveniment real petrecut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în oraşul Jedwabne din Polonia, aflat la 160 de kilometri la nord-vest de Varşovia.
   
"Din punctul meu de vedere, subiectul filmului nu este nici măcar 1% în concordanţă cu realitatea. Realizarea unor filme ca acesta, care doresc să prezinte realitatea, dar nu reuşesc, ar putea face, în mod paradoxal, mai mult rău decât bine", este de părere Arkadiusz Czartoryski, membru al Parlamentului polonez.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close