Antena 3 CNN Timp liber Motivele pentru care o cabană la munte e cea mai bună investiție

Motivele pentru care o cabană la munte e cea mai bună investiție

Că tot a venit vara, iar pe Booking prețurile pentru un sejur la mare sau la munte au explodat pur și simplu, ceea ce nu este neapărat rău, având în vedere că hotelierii, acordând servicii mult mai bune clienților ca în trecut, încearcă să înlocuiască pierderile înregistrate în pandemie, după mai bine de un an „pe tușă” și fără venituri.

Motivele pentru care o cabană la munte e cea mai bună investiție
de Georgiana Adam    |    23 Iun 2021   •   09:59

Cu toate acestea, mai ales dacă ești un aventurier convins și ai sta la munte săptămâni întregi în concediu, fără a mai amâna pentru că nu găsești locuri disponibile la Cabana Mălăiești, de exemplu, sau îngrijorat că se duc prea mulți bani pe cazare, e timpul să te gândești serios să-ți cumperi sau să recondiționezi o cabană a ta, pe care să o transformi într-un chalet adevărat, oaza ta privată de liniște.

Cu toate acestea, nu te gândi că vei fi ca Edee, femeia interpretată de Robin Wright (actrița pe care o știi mai ales din „House of Cards”) în cel mai recent film, „Land” – un om care se retrage într-o cabană, departe, în munți, pentru a se detașa de realitate și de trecut.

În Acolo, „adăpostul” nu are electricitate, iar Femeia se încălzește la ziare sau lemne pe care le adună din pădure. Nu, acela e doar un film construit pe baza unui scenariu care să prindă la public, să transmită emoție prin povestea care se petrece într-un loc izolat, însă nu cred că în anul 2021 tu ai vrea să te transformi într-un fel de om al cavernelor.

În plus, chiar și la altitudini mari, există posibilitatea racordării la electricitate fie din împrejurimi, fie, dacă iei o cabană pe care să o recondiționezi, e posibil să dispună de această utilitate. Ori, în cel mai rău caz, te poți folosi de panouri solare și un generator.

Așadar, iată de ce să ții seama după ce iei această decizie și alegi să-ți direcționezi o mare parte din economii către acest proiect:

Încălzire

În primul rând, la munte, mai ales dacă ești temerar și alegi ceva la o altitudine mare, știi și singur că până și în august acolo poate fi foarte frig, iar hainele termoizolante și groase, mănușile și căciulile sunt o necesitate.

Așadar, ai nevoie de căldură, iar dacă perspectiva mai sus menționată din filmul „Land” nu te tentează, mai bine îți instalezi o centrală care funcționează pe bază de rezervă de gaz sau alt combustibil și-ți montezi calorifere otel în casă.

Ar fi indicat să ai măcar două camere, să extinzi clădirea inițială, dacă e cazul, sau să proiectezi una suficient de spațioasă, încât copiii sau prietenii de familie să nu împartă o cameră cu tine. Nu e vorba de un moft sau un plan prea ambițios, efectiv te vei convinge la o analiză mai detaliată că ai în mod real nevoie de spațiu.

Apă

Da, există o probabilitate destul de ridicată să ai un izvor în apropiere, poate chiar un jgheab cu apă potabilă sau, dacă acea cabană a fost la un moment dat locuită, poate de ciobani, chiar o fântână sau o pompă afară.

Achiziția unui hidrofor te va ajuta în mod real și va face posibil să dispui de apă curentă la discreție. În orice caz, te vei bucura de o apă potabilă curată, nepoluată, cu un gust pe care nu-l vei regăsi în niciun pet luat de pe raftul unui supermarket.

Totodată, nu subestima necesitatea internetului chiar și în creierii munților. E drept, nu mergi să stai conectat la lumea virtuală având un paradis în jur, însă există situații când ai în mod real nevoie de net. În plus, cum altfel ai putea citi presa dimineața? Un modem mobil te va ajuta cu siguranță.

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close