Antena 3 CNN Timp liber Muzică Micul Mozart din Iaşi. Este extrem de talentat, însă lipsa banilor îi taie aripile

Micul Mozart din Iaşi. Este extrem de talentat, însă lipsa banilor îi taie aripile

Micul Mozart din Iaşi. Este extrem de talentat, însă lipsa banilor îi taie aripile
Sursa foto: Foto: www.elisemoreau.com
17 Apr 2013   •   23:35
Un tânăr pianist din Iaşi, supranumit Micul Mozart, a reuşit să uimească o lume întreagă cu talentul său şi să ştige aprecierea celor mai mari muzicieni. Şi totuşi, din cauza lipsei banilor riscă să nu poată ajunge să cânte pe Scena Filarmonicii din Viena, unde a fost invitat recent. Ar avea nevoie de 3000 de euro, pentru transport şi cazare. Statul îi asigură doar 28 de lei, drept bursă de merit.

Călin Calfa s-a aşezat pentru prima dată în faţa unui pian pe când abia împlinise 5 ani, după ce, părinţii lui l-au dus să vadă un concert la Filarmonica. A vrut să încerce şi el clapele, iar dacă la început a fost doar un hobby, ulterior i-a plăcut atât de mult, încît n-a mai renunţat. În 2008, a fost admis cu 10 la Colegiul de Artă „Octav Băncilă". La scurt timp, au urmat concursurile şi deplasările în străinătate, la masterclass-uri sau competiţii.

Chiar dacă se află la început de carieră, în doar câţiva ani, Călin a înregistrat succes după succes. Printre cele mai importante premii se numără un trofeu obţinut, pe când se afla în clasa a II-a, la un concurs internaţional de pian desfăşurat în Nisa, Franţa. Recent, el a obţinut locul I la olimpiada zonală la pian.

Nu mulţi pianişti, mai ales la o vârstă atât de fragedă, se pot lăuda cu onoarea de a cânta pe scena pe care mari muzicieni ai tuturor timpurilor au cucerit inimile melomanilor. Dar Micul Mozart a reuşit. A fost invitat să susţină un concert la Filarmonica din Viena, în luna august. Băiatul se teme însă că nu-şi poate onora invitaţia pentru că părinţii lui nu-i pot asigura cei 3000 de euro pentru transport şi cazare.

Pe scena Filarmonicii din Viena, Călin ar urma să interpreteze Concertul „Rondo" de Mozart, alături de Filarmonica din Baden. Invitaţia a fost înaintată copilului de către Chung Lee, profesor de pian la Graz şi Tokyo, care l-a remarcat pe Călin Calfa încă din 2011, la un concurs de interpretare a unui clasic vienez la care elevul a obţinut locul I.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close