Antena 3 CNN Timp liber Tendințe în organizarea vacanțelor și călătoriilor în România (P)

Tendințe în organizarea vacanțelor și călătoriilor în România (P)

Experiențele memorabile, drumețiile, călătoriile pe distanțe mai scurte, cazările tip glamping, așa-numitul slow travel și (re)descoperirea patrimoniului cultural local sunt doar câteva dintre tendințele care creionează noile direcții în modul în care românii își planifică vacanțele și călătoriile.

Tendințe în organizarea vacanțelor și călătoriilor în România (P)
de Georgiana Adam    |    21 Iul 2023   •   12:34

Pleiada aceasta de activități este completată, desigur, de călătoriile de afaceri, în scop profesional, care capătă adesea o notă culturală și turistică, deopotrivă.

În timp ce preferințele de călătorie pot varia, abordarea rămâne în general una pragmatică: timpul este limitat, bugetul la fel. Cum prind contur noile tendințe turistice ale românilor și cum transformă ele turismul intern? Și în ce măsură serviciile de închirieri auto, tururile ghidate la nivel local, organizarea de activități agroturistice la cerere și altele similare pot trasa evoluția acestor tendințe? 

5 tendințe în planificarea vacanțelor și călătoriilor în România

Turismul de aventură a cunoscut o creștere în popularitate în ultimii ani – în ritm mai lent la început, în ascensiune rapidă în prezent. Românii caută să-și adauge în programul călătoriilor experiențe de neuitat. De la drumeții, rafting și cățărat (alpinism), până la echitație și chiar parașutism. România ne încântă cu numeroase destinații de turism de aventură, de la Delta Dunării și Marea Neagră, până la Munții Bucegi, Parâng sau Retezat. Pentru a ajunge în astfel de destinații remote, cum sunt, de exemplu, multe cătune, peșteri și trasee din zona Munților Apuseni, serviciile de inchirieri auto Cluj s-au dovedit a fi cât se poate de utile pentru turiștii dornici de aventură.

Creșterea interesului pentru ecoturism vine, poate, ca o urmare firească a interesului românilor pentru conservarea mediului, a pădurilor, a spațiilor și resurselor naturale din țară. Parcurile și rezervațiile naturale, precum și siturile arheologice au devenit și ele puncte de atracție în peisajul turistic. Explorarea acestora în mod responsabil poate fi încurajată prin organizarea unor drumeții sau activități tematice sub îndrumarea unor ghizi de turism specializați. 

Turismul cultural, concentrat pe promovarea patrimoniului cultural al unei anumite destinații, a cunoscut de asemenea un avânt în ultimii ani. Marile orașe, cu o arhitectură impresionantă și o istorie bogată, încep să fie descoperite cu ochi de turiști de către români. În topul celor mai apreciate destinații avem orașe precum Brașov, Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și, desigur, București. Pentru deplasări care să permită flexibilitatea necesară explorării eficiente a unui oraș precum cel din „inima Transilvaniei”, serviciile de închirieri mașini Cluj, cum sunt și cele oferite de compania clujeană autoconnect.ro, se dovedesc a fi extrem de folositoare. Optând pentru un serviciu de închirieri auto Cluj, cei care vizitează orașul comoară al Transilvaniei au posibilitatea de a se deplasa rapid la nivel local, atât la obiectivele turistice urbane, cât și în împrejurimile orașului.

Interesul pentru „călătorii lente” se face și el remarcat. Este vorba de călătoriile de tip slow travel, care încurajează vizitarea anumitor locuri cu mai multă atenție, într-un ritm natural, fără grabă, în scop de relaxare și cu dorința de a experimenta cât mai profund cultura și viața locală. Și ce regiune poate fi mai potrivită pentru slow travel decât cea în care se vorbește molcom ardelenește? Odată ajunși în inima Transilvaniei, turiștii pot opta pentru servicii de închirieri auto Cluj și se pot îndrepta înspre locurile în care și-au propus să „șadă în tihnă”. Similar, e plină România de sate pitorești și comunități locale restrânse, dar extrem de primitoare, în care oaspeții pot experimenta cât mai autentic traiul local.

Turismul intern și individual a cunoscut, de asemenea, un val de interes. Contextul pandemic din anii recenți a dus la o schimbare de perspectivă: românii au început să călătorească mai mult intern, în țară. Sigur, și-au spus cuvântul și costurile mai mici, oferta de activități care a devenit tot mai diversă, distanțele mai mici. Totodată, din ce în ce mai mulți români sunt deschiși la ideea de a călători singuri – fie în scop de afaceri, fie pentru a explora noi destinații. Călătoriile individuale atrag prin flexibilitatea lor, dar și datorită costurilor mai reduse. 

Complementare serviciilor clasice de turism (cazare, mâncare, ghidaj), serviciile de închirieri mașini, așa cum am amintit mai sus, vin ca o soluție sau un sprijin în planificarea vacanțelor și călătoriilor în România, așa cum sunt ele înțelese și dorite astăzi de români. 

Alături de dezvoltarea parcurilor de aventură, organizarea unor activități tematice ecoturistice și agroturistice sau asigurarea unor servicii speciale de ghidaj de turism, serviciile de închirieri auto devin o componentă esențială în noul peisaj turistic din țară. Conform unui studiu realizat de Asociația Română a Agențiilor de Turism (ANAT), românii apelează la astfel de servicii, în medie, de 2,5 ori pe an, iar cele mai populare destinații pentru închirieri auto sunt Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara și Constanța.

Dacă ajungi, așadar, în Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu sau în oricare alt oraș din țară și vrei să experimentezi noi moduri de a călători, nu uita să verifici ce opțiuni de închirieri auto sunt disponibile. Poți să-ți transformi astfel experiențele turistice, culturale și profesionale – în ritmul dorit de tine, în direcția pe care ți-o dorești. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close