Antena 3 CNN Timp liber Turism Farmecul Chaniei, oraşul greco-venetian

Farmecul Chaniei, oraşul greco-venetian

 Farmecul Chaniei, oraşul greco-venetian
28 Oct 2013   •   19:10

Chania, fosta capitală a insulei Creta, este locul în care au înflorit multe civilizaţii. Rătăcind prin Oraşul Vechi, pe străzile întortocehate, cu superbe case veneţiene, fântâni şi biserici frumos decorate, vei descoperi istoria bine păstrată a acestui oraş.

 

Mare parte a oraşului vechi Chania s-a dezvoltat în jurul portului construit de veneţieni în secolul al XIV-lea. Farul portului străluceşte mândru şi în zilele noastre, privind spre apele limpezi ale Mediteranei. Chania este unul dintre cele mai pitoreşti şi mai frumoase oraşe ale Greciei, iar pentru gurmanzi este Raiul pe pământ! Oraşul Vechi, cu clădiri în stil veneţian, la care mai târziu s-au adăugat elemente turceşti, au creat un stil arhitectonic unic.  Zona veche este formată din cinci cartiere care înconjoară portul veneţian, şi este declarată zonă protejată.

 

La este este cartierul Spalntzia, construit pe locul fostului cartier turcesc. Aici se găseşte biserica Aghii Anargiri, singura biserică ortodoxă care a avut permisiunea s ţină slujbe în perioada ocupaţiei turceşti şi veneţiene.

Neoria (sau Chiones) este cartierul din partea de nord-est, situat în zona fostului port al oraşului. Kastelli este cartierul din centrul Oraşului Vechi, la vest de Neoria. Aici a fost înălţat palatul bizantin al comandantului veneţian şi locul în care s-au construit mai târziu palatele  paşalelor otomane. Veneţienii numeau această zonă Cestello Vecchio.

La sud-vestul vechiului oraş se întinde cartierul Evreiesc, sau Ovraika, şi a apărut atunci când comunitatea ebraică din Chania a fost obligată de venetiei să se mute într-o zonă bine delimitată, unde existau două sinagogi.

În Ovraika, pe strada Chalides, sunt Muzeul Chania şi biserica Agios Fragkiskos, construită în secolul al XIV-lea, care adăposteşte Muzeul de Arheologie. În partea de nord este hamamul (baia turcească), iar la sudul Ovraikăi, pe strada Skridlof, sunt aşa-numitele Stivanadika (de la stivani, cizmele cretane) – ateliere unde se face încălţămintea tradiţională dar şi  multe magazine care vând articole din piele şi suveniruri. De Catalina Alberti




Ofertă sejur Chania 2014

Hotel Panthenon 3*,  de la 375 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare, All Inclusive, asistenta turistica, Christian Tour, Tel. 021 211 11 39, www.christiantour.ro

 

 

 

 

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close