Antena 3 CNN Timp liber Turism Destinaţia secretă din insula Creta de care nimeni nu ţi-a spus. Se ajunge doar cu barca, iar peisajul e de vis

Destinaţia secretă din insula Creta de care nimeni nu ţi-a spus. Se ajunge doar cu barca, iar peisajul e de vis

Dacă vă doriţi o vacanță liniștită în insula Creta, lunile mai și octombrie sunt cele mai potrivite. Soarele e blând, marea e caldă și liniștită, iar stațiunile nu sunt aglomerate.

Destinaţia secretă din insula Creta de care nimeni nu ţi-a spus. Se ajunge doar cu barca, iar peisajul e de vis
Sursa foto: Profimedia
25 Mai 2024   •   12:12

Călătorim în imagini în câteva locuri superbe de care sigur te vei îndrăgosti. Preveli - unic în lume pentru pădurea de palmieri ce a crescut aproape ireal într-un defileu stâncos de lângă Marea Libiei sau Loutro, unul din puținele sate grecești fără drumuri, un mic paradis de o frumusețe sălbatică  în care ajungi doar cu barca, dar unde mânânci cele mai gustoase preparate din pește și fructe de mare.

Creta, un adevărat paradis tropical

Mergem în sudul Cretei, pentru a descoperi frumusețea uneia dintre cele mai renumite plaje. Preveli e un loc unic în lume, o combinație între peisajul specific Greciei și influența tropicală. Ceea ce natura a creat în această zonă a insulei insulei - defileul stâncos, pădurea unică de palmieri și râul care se unește cu Marea Libiei - e un întreg paradis. E aproape ireal cum a crescut aici o pădure de palmieri, într-un defileu stâncos.
Defileul Kurtaliotiko, ce este străbătut de râul Kurtaliotiko, trece prin pădurea de palmieri de la Preveli, pădure unică, și se termină în Marea Libiei, din sudul insulei Creta.

La 50 km distanță de acest paradis, un drum săpat printre stânci, la înălțime, în lungul Mării Libiei, ne duce spre Skafia, un sat-port din sudul Cretei. Ne oprim pe drum la un castel din piatră din secolul al XIV-lea, cu patru turnuri, construit de venețieni, pentru a se apăra de pirați.
În timpul luptelor împotriva stăpânirii otomane, a avut loc și bătălia de la Frangokastello. Oamenii cred că umbrele războinicilor care au murit atunci apar în fiecare an, în jurul castelului.
Ajungem apoi în satul Sfakia, aflat la doar 12 km distanță de castel, un loc adorat de turiștii care caută în vacanțele lor așezări încărcate de istorie și tradiție.

Sfakia - istorie, tradiţie şi ospitalitate

"Sfakia este un loc deosebit, cu frumuseți naturale, încărcată de istorie și tradiție gastronomică. Cine este norocos să ajungă aici poate vedea frumusețea naturii conservată și ospitalitatea localnicilor. Invităm turiștii să viziteze Sfakia pentru că au foarte multe lucruri de văzut." spune primarul Ianis Zervos.

Loutro de exemplu, este unul din puținele sate grecești fără drumuri, un mic paradis de o frumusețe sălbatică  în care ajungi doar cu barca sau de pe uscat pe o potecă lungă de trei kilometri. În acest paradis ascuns nu există hoteluri. Doar case alb-albastre, ce se oglindesc în marea turcoaz, mereu calmă. E un loc unde vii ca să te odihnești și să devii una cu natura. Există câteva mici taverne care pregătesc cele mai gustoase preparate din pește și fructe de mare.

Loutro este unul dintre cele mai frumoase locuri din Creta. Aici nu sunt drumuri, nu sunt mașini, deci se poate ajunge aici doar pe jos sau cu barca. Are istorie, ape curate, munți înalți, de până la 2500 de metri înălțime unde vara încă mai există zăpadă, iar în cîteva ore poți coborî în apa caldă a mării
Și tot cu barca ajungem din Loutro la o plajă superbă, cu pietre din marmură și apă cristalină. Plaja Marmara, adăpostită de un golf izolat. Câțiva turiști se bucură de liniște, de soare și de mare.
"Marea este superbă şi foarte curată, oamenii sunt ospitalieri. Poți veni aici doar cu barca sau pe jos. Vin foarte mulţu turişti de peste tot. Este o călătorie pentru trup şi suflet."    spune un turist.

De altfel, lunile mai și octombrie sunt cele mai bune pentru a vizita Creta.

"În Creta este mai multă verdeața în luna mai, multe flori, puțini turiști, mai multă liniște, așa că trebuie să îi informăm pe oaspeții noștri că în lunile mai și octombrie pot savura toate acestea. Asta pentru că oriunde ai merge este liber, drumurile, restaurantele, sit-urile arheologice nu sunt aglomerate.", spune Miltiadis Despotakis, manager agenţie de turism.

Creta, una dintre cele mai mari insule din Marea Mediterană, este în întregime o destinație turistică la care te întorci sigur după ce i-ai descoperit frumusețea.

×
Subiecte în articol: Grecia Creta vacanţă în Grecia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close