Antena 3 CNN Timp liber Turism Kairouan, orasul sfant din Tunisia

Kairouan, orasul sfant din Tunisia

 Kairouan, orasul sfant din Tunisia
01 Apr 2014   •   11:42
Pozitionat in nordul Tunisiei, este considerat a fi al patrulea oras sfant al Islamului, dupa Mecca, Medina si Ierusalim. Marea Moschee din Kairoun a fost primul loc de rugaciune pentru musulmanii din Africa de Nord si ramane si astazi un important loc de pelerinaj.

 

Marea Moschee din Kairouan

Cunoscuta si sub numele de Sidi Oqba, Marea Moschee din Kairouan a fost ridicata in anul 670 d.Hr., in timpul lui Uqbs ibn Nafi, fondatorul original al orasului. Moscheea a mai modificata si extinsa de-a lungul anilor, iar pana la sfarsitul secolului al IX-lea a ajuns la dimensiunile de astazi.

Aceasta cladire enorma contine o sala de rugaciune cu o inaltime de 123 m si o latime de 230 m, curtea si minaretul intins pe trei etaje, turnul din care preotii musulmani chemau credinciosii la rugaciune. Acesta, construit intre anii 724-728, este cel mai vechi minaret din lume, care inca mai sta in picioare, si are 103 m inaltime si 34 m latime. Zidul care inconjoara moscheea este intarit de contraforturi proeminente, doua turnuri de piatra si noua usi.

 

Moscheea Sidi Sahab

La o distanta de aproximativ un km la vest de Marea Moschee se afla mormantul lui Abu Zamaa Al Balawi, un insotitor al profetului Mohammed. Mausoleul original dateaza din secolul al VII-lea d.Hr., insa pana in secolul al XVII-lea s-au mai facut diverse adaugiri – cupola a fost finalizata in 1629, iar minaretul in 1690.

Intr-un colt al curtii, intr-o camera mica, se gaseste mormantul si piatra funerara decorata cu tesaturi verzi, albe si rosii, iar in partea opusa poate fi gasit mormantul arhitectului Marii Moschei din Kairoun. In sala de altar au voie sa intre doar musulmanii. Moscheea Sidi Sahab este cunoscut si sub numele de Mosque of the Barber, deoarece, conform, unei legende, Abu Zamaa Al Balawi purta mereu la el trei fire din barba profetului Mohammed.

Viziteaza orasul Kairouan din Tunisia si lasa-te cuprins de spiritualitatea locului ce dainuieste din timpuri stravechi.

de Geanina Ichim


 

Early Booking Tunisia

Hotel Prima Life Karawan 3* - de la 199 Eur/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopți cazare cu demipensiune, asistență turistică, agenția Kartago Tours (www.kartagotours.ro),

+40 264 504 080

 

 

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close