Antena 3 CNN Timp liber Turism Turiștii de coșmar ai anului 2023: au pozat dezbrăcați în locuri sacre, au mâncat specii pe cale de dispariție și s-au drogat cu ”ciuperci magice”

Turiștii de coșmar ai anului 2023: au pozat dezbrăcați în locuri sacre, au mâncat specii pe cale de dispariție și s-au drogat cu ”ciuperci magice”

S-au dezbrăcat de la brâu în jos într-un loc sacru. Au condus o mașină pe un pod medieval, pe cât de fragil, pe atât de faimos. Și-au scrijelit numele un monument vechi de mii de ani, au mâncat specii pe cale de dispariție. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-au făcut turiștii în 2023.

Turiștii de coșmar ai anului 2023: au pozat dezbrăcați în locuri sacre, au mâncat specii pe cale de dispariție și s-au drogat cu ”ciuperci magice”
Sursa foto: twitter
de Georgiana Adam    |    20 Dec 2023   •   18:03

Au deteriorat situri de patrimoniu, au furat vin în valoare de aproape 2 milioane de dolari dintr-un restaurant cu stele Michelin. Iar atunci când au fost prinși, au invocat adesea ignoranța.

CNN a întocmit un top cu cele mai grave incidente pe care le-a văzut lumea în 2023.

Ianuarie

Italia este de mult timp un centru de comportament nepotrivit pentru turiștii care o tratează ca pe un parc de distracții, iar anul a început într-o manieră previzibilă și sumbră, când un american a fost prins conducând pe podul pietonal Ponte Vecchio din Florența.

Ponte Vecchio, cel mai faimos pod din Italia, construit în perioada medievală și apoi reconstruit pentru a lega Palazzo Pitti de Galeriile Uffizi sub conducerea familiei Medici, ar fi fost atât de frumos încât germanii l-au lăsat intact în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece Hitler se îndrăgostise de el în timpul unei vizite cu Mussolini.

Americanul în vârstă de 34 de ani a fost amendat cu 500 de euro pentru că l-a traversat cu mașina.

Februarie

Anul a început prost și pentru fauna sălbatică, dar și pentru patrimoniu. În februarie, un influencer chinez a fost amendat după ce s-a filmat în direct în timp ce gătea și mânca un mare rechin alb - o specie protejată în China. Se pare că a fost amendat cu 18.600 de dolari.

Martie

Primăvara abia răsărise în emisfera nordică atunci când, în martie, un turist rus a provocat indignare, dezbrăcându-se pentru a face o fotografie semi-nud într-un loc sacru din Bali.

Bărbatul - Yuri Chilikin - s-a dezbrăcat de la brâu în jos în ședința foto improvizată pe Muntele Agung, un vulcan sacru pentru zeul Shiva.

În cele din urmă, a participat la o ceremonie într-un templu, unde s-a rugat alături de preoți hinduși. Totuși, acest lucru nu l-a împiedicat să fie deportat.

Chilikin nu a fost singurul turist care s-a comportat prost în Bali. În aceeași lună, autoritățile au anunțat interzicerea turiștilor care închiriază motociclete, din cauza accidentelor pe care le provoacă.

Între timp, în Japonia, autoritățile au anunțat că au luat măsuri drastice împotriva vizitatorilor parcului tematic Ghibli Park, dedicat operei popularei companii de animație Studio Ghibli, care fac fotografii "indecente".

În februarie, au fost postate pe rețelele de socializare fotografii care arătau bărbați "pretinzând că agresează sexual personaje feminine tinere" în parcul Ghibli, a relatat ziarul Straits Times din Singapore.

Odată cu venirea primăverii în Hong Kong, rezidenții au observat o reapariție a "cerșetorilor", care vând lucruri sau pur și simplu cer bani localnicilor pentru a-și finanța călătoriile.

Ne întoarcem în Italia și aflăm că Florența a fost la mila unui alt turist american la volan. Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost amendat cu 470 de euro pentru că și-a condus ilegal mașina închiriată - un Ferrari de culoare roșu aprins - în Piazza della Signoria, piața principală a sediului Renașterii, care este pietonală.

Între timp, Veneția nu este străină de comportamentul turistic nepotrivit, dar în martie un vizitator s-a pus în pericol în timp ce a sărit într-un canal din vârful unei clădiri de trei etaje. Primarul Luigi Brugnaro a scris pe Twitter că îi va da făptașului "un certificat de prostie și o mulțime de lovituri de picior" după ce va fi depistat și dă vina pe rețelele de socializare: "Ei fac aceste lucruri stupide pentru like-uri".

Au furat vin de 1,7 milioane de dolari

Totuși, a existat o veste bună la începutul sezonului european. În martie, un cuplu a fost încarcerat pentru furtul de vin în valoare de 1,7 milioane de dolari dintr-un restaurant cu stele Michelin din Spania, în 2021.

Cei doi au plecat de la restaurantul Atrio din Caceres, în vestul Spaniei, având asupra lor 45 de sticle de vin învelite în prosoape de hotel și ascunse în genți de voiaj, a declarat instanța - inclusiv o sticlă de Chateau d'Yquem din 1805, care era listată în meniu pentru 350.000 de euro.

Cuplul a vizitat restaurantul de trei ori în timp ce plănuia jaful, înainte de a lua o cină cu 14 feluri de mâncare și un tur ghidat al cramei. Apoi au intrat prin efracție în timpul nopții din hotelul aflat lângă restaurant.

Campanie împotriva turiștilor britanici în Olanda

Uneori, nu este vorba de un individ care se comportă prost, ci de o țară întreagă.

În luna martie, Amsterdam a lansat campania "Stay Away" pentru a descuraja tinerii britanici să vină în capitală pentru a provoca haos în timpul petrecerilor burlacilor.

Campania a folosit anunțuri specifice pentru a apărea pentru oricine căuta pe Google termeni de la "hotel ieftin Amsterdam" la "pub crawl Amsterdam", avertizându-i pe potențialii călători gălăgioși de riscul de a fi arestați, amendați sau de a ajunge la spital după o petrecere cu băutură și droguri care a mers prost.

Aprilie – turiștii care s-au drogat cu ”ciuperci magice”

Poate că nu au făcut-o pentru a like-urile de pe rețelele de socializare, dar un grup de "tineri adulți de sex masculin" a avut probleme în Lake District din Marea Britanie.

Zona este cunoscută pentru panoramele sale frumoase, dar pentru acest grup, frumusețea naturală nu a fost suficientă - și au decis să amplifice experiența cu ciuperci magice. Salvatorii voluntari au fost alertați de trecători și au găsit grupul "care părea dezorientat".

Mai

Și, odată cu începerea sezonului estival european, un sat austriac s-a săturat atât de mult de turiștii care făceau selfie-uri, încât a ridicat un gard pentru a bloca priveliștea.

Hallstatt, despre care se spune că a inspirat filmul Disney "Frozen", a ridicat gardul după ce a suportat până la 10.000 de vizitatori pe zi în satul cu aproximativ 800 de locuitori.

Câinele care s-a prefăcut că e rănit

Dar nu întotdeauna oamenii se comportă prost. Un câine "epuizat" și posibil rănit a trebuit să fie salvat în Lake District din Marea Britanie, după ce a refuzat să mai meargă.

O echipă de salvare montană l-a coborât cu targa de pe vârful Scafell Pike, un punct de referință, în puțin peste patru ore. La 77 de kilograme, este un câine greu, dar nu se compară cu o echipă de profesioniști cu o targă.

Iunie

În iunie, un turist de la Colosseum din Roma a fost surprins scrijelind "Ivan + Hayley 23" pe monumentul vechi de 2.000 de ani. În timp ce era filmat, acesta a zâmbit - dar era mai puțin vesel când poliția l-a găsit doar o zi mai târziu.

Iulie

Pe măsură ce vara avansa, turiștii din Italia au continuat să deterioreze patrimoniul delicat al acesteia. În iulie, doi adolescenți au fost prinși vandalizând Colosseumul în zile consecutive: mai întâi o fată din Elveția și apoi un tânăr german. Ambii au fost prinși scrijelindu-și numele pe structură.

August

În timp ce temperaturile au crescut vertiginos la Roma, o turistă a fost surprinsă băgându-se în Fântâna Trevi pentru a-și umple sticla de apă. Nu se știe ce s-a întâmplat cu femeia, dar a fost filmată în timp ce era reținută de autorități. Punerea piciorului în celebra fântână poate atrage amenzi de 500 de euro.

Apropo de capitalele europene, nici Parisul nu a scăpat nevătămat de această vară. În luna august, doi turiști americani beți au fost găsiți într-o dimineață în Turnul Eiffel, după ce își petrecuseră noaptea acolo, "presupunându-se că au rămas blocați acolo din cauza consumului excesiv de alcool".

Septembrie

Suntem întotdeauna gata să condamnăm pasagerii altor companii aeriene pentru comportament nepotrivit, dar, uneori, companiile aeriene însele sunt cele care se complac în niște glume puțin deplasate.

În septembrie, personalul Air Canada a forțat pasagerii plătitori ai unui zbor din Las Vegas spre Montreal să stea pe scaune încă murdare de voma de la un zbor anterior.

Octombrie

În 2022, un turist a făcut ravagii la Muzeele Vaticanului, spărgând sculpturi antice. Pentru 2023, această tendință oribilă s-a extins în Israel, unde două sculpturi romane din secolul al II-lea d.Hr. au fost deteriorate de un turist american.

Poliția a declarat pentru CNN că bărbatul a dărâmat statuile pentru că le considera "idolatre", dar avocatul său nu a fost de acord, spunând că acesta suferea doar de "Sindromul Ierusalimului", în care turiștii sunt atât de copleșiți de istorie, încât se disociază de realitate.

Noiembrie

În noiembrie, un turist american a primit interdicție pe viață de a intra în Filipine după ce a fost acuzat că a scris înjurături pe formularul de imigrare. Autoritățile au declarat că acesta "a introdus o adresă inventată în Filipine, nu și-a inclus numele complet și a scris cuvinte blasfemiatoare în formularul său".

Bărbatului de 34 de ani i s-a refuzat intrarea și a fost trecut pe o listă permanentă de interdicție de intrare pentru comportamentul său "lipsit de respect", potrivit Biroului filipinez de imigrație.

Autoritățile au declarat că, la sosire, acesta ar fi "arătat dispreț" față de un ofițer de imigrare când i s-a reamintit să completeze un formular de călătorie online și și-a aruncat pașaportul și telefonul mobil către un alt ofițer.

Pasagerul a declarat pentru CNN că a contestat spusele țării. El este al 44-lea cetățean străin din acest an căruia i se refuză intrarea pentru comportament "lipsit de respect".

×
Subiecte în articol: turisti de cosmar
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close