Antena 3 CNN Travel Agroturismul și punctele gastronomice locale

Agroturismul și punctele gastronomice locale

Mâncarea tradițională, gătită ca la mama acasă, a devenit o atracție în sine, pentru pasionații de agroturism. Unele localități sunt promovate chiar de puncte gastronomice locale devenite celebre, cum este Meșendorf 65.

Agroturismul și punctele gastronomice locale
de Diana Scarlat    |    25 Aug 2023   •   14:52

Meşendorf 65 este o gospodărie cât o destinație turistică, o invenție devenită business de succes, punct gastronomic local care a pus localitatea Meşendorf pe harta internațională a turismului. Creat de soții Oana şi Adrian Udrea, care au lăsat Capitala și posturile importante pe care le aveau ca funcționari la bancă, pentru a deschide o mică afacere, într-un sat din Transilvania, punctul gastronomic local Meşendorf 65 a devenit brand reconoscut pe plan internațional, frecventat de mii de turiști români și străini, anual.

Un curs de preparat brânză maturată i-a transformat pe cei doi în producători locali de succes, care au făcut dintr-o simplă gospodărie o destinație turistică. O mare contribuție la succesul lor a avut-o și traseul de biciclete care leagă Sighișoara de Viscri și trece chiar prin bucătăria lor. Acest concept este din ce în ce mai apreciat, în zonele unde se face agroturism. Iar fiecare gospodărie are specificul propriu. La Meşendorf, de exemplu, se pot face degustări de brânză maturată, dar sunt și alte preparate în meniu care atrag gurmanzii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Brânza maturată artizanală se obține aici cu multă trudă și pricepere. Soții Udrea au învățat să o facă, după ce au participat la un curs organizat de o companie din Ungaria. Iar povestea punctului gastronomic local depe harta turistică a Europei a-nceput acum câțiva ani, când cei doi treceau pe drumul național care leagă Brașovul de Sighișoara, căutând un loc de casă, un loc în care să se retragă, la pensie. Așa au ajuns la Meşendorf, foarte aproape de Saschiz, unde au cumpărat o casă veche săsească, de lângă biserica fortificată.

În numai trei ani, cu investiția familiei Udrea și cu multă muncă și dăruire, punctul de gastronomie locală de la Meşendorf a devenit cunoscut și se poate merge doar cu programare, uneori făcută cu săptămâni înainte. Familia colaborează cu un fermier din apropiere, care furnizează laptele proaspăt, de cea mai bună calitate, de la văcuţe de rasă autohtonă, Bălţată Românească, crescute în sezon pe păşunile naturale din zonă şi hrănite iarna doar cu fân.

Acum, printre delicatesele punctului gastronomic local se numără și alte produse bazate pe același lapte, precum plăcintele cu smântână sau înghețata de casă, cu flori de fân. Vin aici toți cei care vor să guste din cultura săsească, specifică zonei. Meşendorf este unul dintre satele din Transilvania care formează regiunea denumită şi Ţara Ovăzului sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăz, favorizat de climatul mai aspru. Alături de alte sate, precum Viscri, Saschiz sau Criţ, Meşendorf a devenit o destinaţie de neratat pentru cei care sunt atrași de această zonă.

Ceea ce trebuie să înțeleagă turiștii care vor să facă degustări de brânzeturi și să încerce preparatele culinare de la punctele gastronomice locale este faptul că acestea nu sunt restaurante sau fast-food-uri. Regulile acestora sunt altele: gătește o singură familie, nu există o echipă de bucătari și de ospătari, deci nu se poate servi cu aceeași rapiditate ca la un restaurant și nici nu există un meniu cu multe preparate. Tocmai de aceea, este nevoie de rezervare, făcută măcar cu o zi înainte, dar și de foarte multă răbdare, pentru că mai importantă este atmosfera de gospodărie rurală și calitatea preparatelor, gătite cu ingrediente proaspete și ecologice.

×
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close