Antena 3 CNN Travel Cele mai frumoase detalii ale castelului de la Balcic

Cele mai frumoase detalii ale castelului de la Balcic

Castelul pe care Regina Maria a României l-a ridicat pe malul Mării Negre este unul dintre cele mai enigmatice locuri din lume. Grădinile și decorațiunile au semnificații ascunse.

Cele mai frumoase detalii ale castelului de la Balcic
Sursa foto: Diana Scarlat
de Diana Scarlat    |    31 Iul 2023   •   19:30

Mulți români aleg să facă scurte vizite în nordul litoralului bulgăresc, dacă sunt în vacanță la mare, atât în România, cât și în Bulgaria. Cel mai popular obiectiv turistic este castelul de la Balcic, un loc pe care vizitatorul l-ar putea descoperi în întregime doar după ore întregi de atenție la detalii.

Dincolo de semnificațiile obiectelor și ale arhitecturii castelului, locul este dedicat meditației. De aici a venit și denumirea pe care regina i-a dat-o reședinței sale de vară: „Tenha Yuva” sau „Cuibul Linistit”.

Întregul domeniu de la malul mării include șase vile, dintre care cea principală era a reginei, iar restul au fost construite pentru fiecare copil al său. Castelul este, de fapt, o vilă construită din piatră, într-o combinație de stiluri arhitecturale care amintesc de casele tradiționale de la malul mării, având influențe bulgărești și turcești.

Cu puține încăperi, dar cu toate ferestrele orientate spre mare, castelul e înconjurat de un labirint de piatră care completează faleza și grădinile cu trandafiri. Iar peste tot sunt amplasate cruci, transformând locul și într-o destinație pentru rugăciune, cu puternică încărcătură spirituală

[GAL layout="3"].

Din dorința reginei a fost ridicat și paraclisul „Stella Maris”, în stil ortodox, pentru reculegere, testamentul ei fiind ca inima să-i fie păstrată în incinta paraclisului, după moarte. Inima Reginei Maria a fost depusă în paraclis în iulie 1938, dar a fost mutată la castelul Bran, în toamna anului 1940, după predarea Cadrilaterului către Bulgaria, iar după al doilea război mondial a mai fost mutată o dată, în tezaurul Muzeului Național de Istorie, la București.

Unul dintre locurile cu cea mai frunoasă priveliște către mare este terasa deschisă a vilei de pe malul mării, iar al doilea este cel al băilor castelului, de pe terasa inferioară, de unde se poate intra direct pe plajă. Băile reginei erau alimentate cu apă de mare, într-o mică piscină protejată de un pavilion de piatră, pe drumul dintre vilă și paraclis.

Către interiorul domeniului, grădinile protejează de căldura excesivă, prin abundența de plante exotice, fântâni, izvoare și cascade artificiale, într-o lume de basm. Vara, domeniul Reginei Maria de la Balcic este locul ideal pentru cei care vor să fugă de arșiță și să pătrundă în povestea cea mai dragă a fostei suverane, înțelegându-i gusturile rafinate din inima castelului său.

×
Românii care ar putea pierde bani la salariu, de la 1 iulie 2024
x close