Antena 3 CNN Travel Halkidiki, insula care îmbină perfect relaxarea cu viața culturală și spirituală

Halkidiki, insula care îmbină perfect relaxarea cu viața culturală și spirituală

Una dintre cele mai importante destinații turistice pentru plajă, în Grecia, este Halkidiki. Dar este și unul dintre locurile preferate de pelerini, având o puternică încărcătură religioasă.

Halkidiki, insula care îmbină perfect relaxarea cu viața culturală și spirituală
Sursa foto: Freepick.com
de Diana Scarlat    |    28 Apr 2023   •   11:30

În Gecia se poate merge doar pentru plajă, relaxare și distracție, dar și pentru a face turism cultural sau ecumenic. Halkidiki, în zona de nord, este punctul de plecare către toate tipurile de vacanțe sau de excursii care se pot face în Grecia, în orice perioadă a anului. Primăvara și toamna, în extrasezon, sunt foarte căutate circuitele turistice tematice, pe care agențiile de turism le vând la prețuri foarte bune, în această perioadă. Un circuit cu autocarul, cu 7 nopți de cazare, cu autocarul, costă mai puțin de 350 de euro de persoană și oferă foarte multe opțiuni de vizitare a celor mai importante obicetive turistice.

Din Halkidiki se ajunge atât pe „tărâmului antic al zeilor”, Muntele Olimp, dar și în locul sfânt al creștinilor ortodocși, Muntele Athos. De altfel, cea mai importantă parte a turismului religios din Halkidiki este Muntele Athos, locul dedicat exclusiv rugăciunii, unde pot ajunge doar bărbații. Este o parte autoguvernantă a statului grec, având 20 de mănăstiri și situri naturale foarte frumoase.

În partea de nord a Greciei se pot face circuite turistice sau excursii opționale, pentru cei care au ales o vacanță de vară la plajă, pentru a vizita Meteora sau Muntele Athos. Un circuit ecumenic important este „Pașii Apostolului Pavel”. Aceasta a vizitat Grecia, în perioada de început a răspândirii creștinismului, predicând Evanghelia, oprindu-se la Samothraki, Kavala (Neapoli), Philippi, Amphipolis-Apollonia, Salonic, Veria, Atena și Corint.

Se spune că atunci când Apostolul Pavel a mers la Ierissos ar fi fost persecutat de localnici. Apostolul i-a cerut ajutorul lui Dumnezeu și astfel a găsit stânca din Nea Fokea și peștera în care s-a adăpostit – care astăzi se poate vizita. În peșteră există o pasarelă joasă de aproximativ 10 metri lungime și 80 cm lățime care duce la un izvor de Agiasmos (apă sfântă).

Un alt loc foarte important care merită să fie vizitat aici este Turnul bizantin, ridicat pe dealul din dreapta portului Nea Fokea, construit (probabil) în anul 1407, pentru a proteja Mănăstirea Sfântul Paul. Astăzi mai există unele părți ale acestuia și o biserică a Sfântului Apostol, construită în anul 1868, iar pe lângă semnificațiile religioase ale acestor vestigii, turnul este foarte important pentru istoria Greciei moderne, pentru că aici, în 1821 a fost sediul liderului revoluției din Halkidiki, Emmanouil Papas.

Din România sunt curse charter cu avionul sau cu autocarul, spre Halkidiki, de la jumătatea lunii mai la jumătatea lunii septembrie. În general, pachetele turistice cumpărate de la agențiiile din România, care au ca opțiune transportul cu autocarul, costă cu până la 50% mai puțin decât cele cu avionul. Prețurile sunt mai mici și în cazul pachetelor turistice pentru care se călătorește cu mașina proprie. Pentru Halkidiki, agențiile au și foarte multe pachete cu oferte promoționale, astfel încât prețurile sunt foarte avantajoase, atât în extrasezon, cât și în plin sezon estival.

×
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close