Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din România

Descoperiți. Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din România

Andreea Sava a prezentat, în exclusivitate, la "Descoperiți", un material despre femeile aflate în spatele celor mai puternici bărbați din România.

Descoperiți. Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din România
25 Ian 2020   •   23:37

Femeia te ridică, femeia te coboară. S-au făcut și manele pe tema asta, și melodii mai culte, filme, proverbe, fiindcă, de-a lungul istoriei, chiar și cei mai puternici bărbați au demonstrat slăbiciuni pentru femei sau acestea s-au regăsit în cercul lor de putere. Și România a fost marcată de prezențe feminine mai mult sau mai puțin controversate și, inclusiv astăzi, mulți dintre cei mai influenți oameni din stat au lângă ei femei importante. Unele le dețin cele mai periculoase secrete, altele chiar cheile către afaceri de sute de milioane și conturi în paradisuri exotice. Iar, când vorbești despre bărbați de stat care se bazează mult pe femei, cu siguranță primul exemplu care îi vine oricui în minte este Traian Băsescu.

Monica Macovei, Laura Codruța Kovesi, Elena Udrea și multe altele. E adevărat că Traian Băsescu a promovat multe femei și s-a bazat toată cariera pe ele. Monica Macovei practic i-a construit temelia statului paralel pe care apoi l-a folosit la greu ca să se răzbune, să facă bani și să-și rezolve ambițiile politice. Fiicele și le-a implicat în politică și-n afaceri, dovadă dosarele care au început să curgă pe numele lor după ce el nu a mai fost Președinte. Desigur că Udrea a fost cea mai vizibilă fiindcă i-a și plăcut cel mai tare să fie scandaloasă. 

Dar și pentru că s-a remarcat încă din primele interceptări, în dosarul Alro, izbucnit în primul mandat, ca principal intermediar al traficului de influență la Cotroceni. Apoi, odată cu dosarul Microsoft, s-a și dovedit că soțul său, Dorin Cocoș, era un fel de bidon al afacerilor sistemului. De altfel, despre el chiar Udrea a povestit că mergea aproape constant în weekend-uri la SRI. Și nu puține au fost sursele care au vorbit despre faptul că Udrea deține cheia conturilor secrete ale lui Băsescu din diverse paradisuri exotice, mai ales după ce s-a aflat, pe surse, că a fost vizitată de FBI când era în arest în Costa Rica. Apoi, chiar ea însăși a pomenit conturi secrete din Panama dar ale Laurei Codruța Kovesi.

Întrebat care este cea mai puternică femeie din România de azi, Traian Băsescu spunea, pe vremea când era președinte, "cred că avem 2. Una se numește Laura Codruța Kovesi, dar este puternică fiindcă e șefă de instituție, extrem de puternică instituția, și asta te face și pe tine puternic, și Elena Udrea care suportă presiunile instituției rămânând demnă, totuși". 

Acum a revenit din exil, merge în continuare la piață cu poșetă Hermes Birkin de 5.000 de euro și s-a reconvertit în analistă de politică externă. Nu mai scoate nicio vorbuliță despre statul paralel sau abuzurile din justiție, deși tocmai s-a trezit pe cap cu un nou dosar penal. Pare cumva încrezătoare că, de data asta, nu mai ajunge la pușcărie. 

Dar și existența actualului Președinte al României, Klaus Iohannis, este marcată de prezențe feminine puternice.

Carmen Iohannis a fost în atenția presei încă din prima clipă, mai întâi datorită fustelor scurte și plăcerii de a fi prezentă la evenimente publice, fie sportive sau defilări de modă, apoi a atras atenția cu plăcerea pentru designeri celebri și creații scumpe. 

Cererile extravagante pe care le-a avut în privința renovării reședinței prezidențiale după ce a fost eliberată de Traian Băsescu, pentru ca apoi nici măcar să nu se mute în Capitală ci să decidă să rămână la Sibiu. Un rol-cheie, însă, Carmen Iohannis l-a jucat în averea familiei, cele 7 case dintre care 2 au fost pierdute în instanță, pe motiv că au fost obținute cu acte false, problemă care a adus-o inclusiv în fața procurorilor. Mulți au speculat că această problemă a caselor și faptul că soția nu beneficiază de imunitate, ca președintele, reprezintă și vulnerabilitatea cea mai mare a lui Klaus Iohannis care, înainte de a câștiga un nou mandat la Cotroceni, a fost nevoit să-și vadă soția mergând să dea cu subsemnatul la Parchetul General, chiar dacă audierea a fost ținută de procurori la ceas de noapte și în mare secret. Deși multe voci susțin că soția are foarte multă influență asupra lui Klaus Iohannis, nu este singura femeie care s-a remarcat în preajma Președintelui.

Delia Dinu se numește femeia care apare mai mereu lângă Președinte, chiar și în momente în care Carmen Iohannis lipsește. Este șefa Protocolului de la Cotroceni, aflată acolo încă din vremea președinției lui Traian Băsescu, însă, în mandatul lui Klaus Iohannis, a ajuns practic cel mai puternic om din Administrația Prezidențială după ce, într-un gest fără precedent, Iohannis a desființat Cancelaria Prezidențială, așa cum dezvăluia Inpolitics, iar, astfel, șefa protocolului a ajuns să aibă rang de consilier prezidențial, spre deosebire de ceilalți membri ai staff-ului care au doar rang de consilieri de stat. Încrederea de care se bucură în fața Președintelui este de notorietate și desigur că mulți s-au întrebat care este cheia acestei mari influențe, mai ales că este un om cu ștate vechi la Cotroceni, deci și în sistem. Apoi, o altă femeie despre care se spune că se bazează mult pe ea Klaus Iohannis este Raluca Turcan, pusă în dreapta lui Ludovic Orban, ca vicepremier chiar dacă fără un portofoliu anume, speculându-se că scopul ar fi să-l țină sub observație pe prim-ministru. 

Descoperiți. Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din România

×
Subiecte în articol: Descoperiți andreea sava Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close