Antena 3 CNN Economic Afacerile cu teste COVID au sărit de 2,5 miliarde lei în 2020 și sunt în urcare: "Românii au fost și s-au testat pe banii lor"

Afacerile cu teste COVID au sărit de 2,5 miliarde lei în 2020 și sunt în urcare: "Românii au fost și s-au testat pe banii lor"

Record istoric în pandemie. Afacerile laboratoarelor de analize medicale au explodat și ar putea ajunge un maxim istoric în acest an. Deja au sărit de 2.5 miliarde de lei în 2020 și sunt în urcare.

Afacerile cu teste COVID au sărit de 2,5 miliarde lei în 2020 și sunt în urcare: "Românii au fost și s-au testat pe banii lor"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    04 Apr 2021   •   16:17

Profitul firmelor care fac analize sunt în urcare. Adrian Negrescu, analist economic, reprezentantul companiei Frames, a prezentat la Antena 3 rezultatele studiului realizat.

"Anul trecut înainte de pandemia, în luna ianuarie, lansăm un studiu în care estimama că afacerile laboratoarelor de analize medicale vor crește semnificativ în anii ce vor urmă, pe fondul înrăutățirii stării de santate a românilor și a potențialilor viruși și bacterii care pot genera probleme de sănătate publică. Din păcate prognoza noastră s-a confirmat și avem această creștere a businessului pe fondul pandemiei COVID-19.

Oamenii vor să se testeze și asta e un lucru bun. În condițiile în care statul nu a testat gratuit românii, așa cum era de așteptat să se întâmple pentru a preveni efectele pandemiei, iată că românii au fost și s-au testat pe banii lor, de voie de nevoie." a explicat Adrian negrescu.

Ce a insemnat pandemia COVID-19 ca afacere pentru laboratoarele de analize medicale

După un an de pandemie, România a raportat un număr total de 952.803 cazuri de infecție cu noul coronavirus. De la debutul crizei și până pe 31 martie au fost efectuate 6.714.704 de teste RT-PCR pentru COVID-19 si 603.664 de teste rapide antigen.

Cele mai multe teste au fost efectuate contra cost, în laboratoarele specializate, la prețuri cuprinse între 150 și 450 de lei. Un calcul, realizat de compania de consultanță Frames, arată că valoarea testelor realizate a depășit cifra de 2 miliarde de lei, luând în considerare un cost mediu de 300 de lei/per test.

"Estimarea este una relativă, având în vedere că cele mai cunoscute laboratoare au cerut sume cuprinse între 300-450 de lei, însă arată, în linii mari, cât de profitabilă a fost această afacere’’, arată analiza.

Laboratoarele de analize medicale au trecut de nivelul de 2,5 miliarde de lei în 2020 spre comparație cu 2010, când cifra de afaceri era de 591,1 milioane de lei.

Estimările nu iau în considerare testele rapide, disponibile în farmacii, cumpărate cu sume între 30-120 lei.

"Pentru aceste teste nu există statistici oficiale, însă estimăm că numărul acestora l-a depășit cu mult pe cel al testelor făcute în clinicile specializate. Asta în condițiile în care mulți dintre români au ales acest tip de testare iar dacă rezultatele s-au dovedit pozitive, cei mai mulți s-au tratat acasă, fără să intre în zona raportărilor oficiale ale victimelor COVID’’, mai arată analiza.

Printre principalii beneficiari ai crizei COVID s-au aflat laboratoarele de analize medicale (CAEN 8690), a căror afaceri au trecut de nivelul de 2,5 mld.lei în 2020. Spre comparație, în 2010, cifra de afaceri era de 591,1 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: afaceri teste COVID miliarde
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close