Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Dumitru Prunariu: "Îmi este dor de spațiul cosmic și aș mai zbura încă o dată"

Dumitru Prunariu: "Îmi este dor de spațiul cosmic și aș mai zbura încă o dată"

Se împlinesc 40 de ani din momenutl în care cosmonautul Dumitru Prunariu a efectuat primul zbor și singurul zbor în spațiu. Românul a fost cel de-al 103-lea pământean care a ajuns acolo, în spațiul cosmic.

Dumitru Prunariu: "Îmi este dor de spațiul cosmic și aș mai zbura încă o dată"
de Maria Zărnescu    |    12 Mai 2021   •   20:56

Pe 14 mai, 1981, inginerul aero-nautic, Dumitru Prunariu, pe atunci în vârstă de 28 de ani realiza o premieră remarcabilă pentru țara noastră.

Dumitru Prunariu a fost singurul român care a călătorit în spațiu. El a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute pe orbita Terrei.

"În multe din aceste fotografii, recunosc anumite detalii pe care numai eu le cunoșteam la acea vreme. Recunosc stările emoționale. Spre exemplu, ceasul pe care l-am purtat la mână și pe care îl amintire era ceasul meu personal.

În imaginile din spațiul cosmic se vede o cameră de televiziune, al cărei obiectiv mi-a fost lăsat de comandantul misiunii și îl amintire. Sunt multe detalii legate de cercetările științifice pe care le-am efectuat în spațiul cosmic. (...) Cel mai complicat a fost să asamblez anumite aparate în condiții de imponderabilitate. Mi-ar fi trebuit trei mâini: cu două să țin piesele și cu a treia să strâng șuruburile", a povestit Dumitru Prunariu, la Antena 3.

Spațiul cosmic prin ochii lui Dumitru Prunariu

Singurul român care a ajuns în spațiu a fost întrebat, la În fața națiunii, cum i s-a părut experiența și mai ales cum arată și cum se simte viața în spațiu.

"Este fantastic, dar este fantastic trecând printr-o serie de situații în care ai indispoziții, temporare, în care organismul uman trece prin numeroase transformări care nu sunt atât de plăcute. Ți-e rău până să îți fie bine, se modifică circulația sangvină, presiunea pe oase, pe mușchi, aparatul vestibular îți provoacă dezorientări totale, iar procesul invers se produce când te întorci pe pământ", a precizat el.

Prunariu a mărturisit că îi este dor de spațiul cosmic și ar mai zbura măcar o dată, dacă ar mai avea ocazia.

"Îmi este dor de spațiul cosmic și aș mai zbura încă o dată. Tuturor celor care mă întreabă le spun: John Glenn, în SUA, a zburat a doua oară în spațiul cosmic când avea 77 de ani. Mai am 8 ani până atunci", a adăugat el, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close