Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a bombardat o insulă sud-coreeană. Doi soldaţi au murit, 18 au fost răniţi

Coreea de Nord a bombardat o insulă sud-coreeană. Doi soldaţi au murit, 18 au fost răniţi

Coreea de Nord a bombardat o insulă sud-coreeană. Doi soldaţi au murit, 18 au fost răniţi
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Noi 2010   •   08:52

Conflict la graniţa dintre cele două Corei. Soldaţii nord-coreeni au atacat insula Yeonpyeong. În schimbul de focuri, doi militari sud-coreeni au fost ucisi, iar alţi 18 au fost răniţi. Mai multe case lovite de proiectile au luat foc şi s-au prăbuşit. Sud-coreenii au răspuns atacului şi au trimis în zonă mai multe avioane de luptă.

Potrivit unui martor citat de Reuters, insula Yeonpyeong a fost deja evacuată.  Acesta este cel mai amplu atac iniţiat de Coreea de Nord împotriva sud-coreenilor din ultimii ani.

„Casele sunt în flăcări, iar oamenii sunt evacuaţi. Nu se poate vedea foarte clar din cauza fumului dens”, a explicat un localnic. „Oamenii sunt foarte speriaţi”, a continuat coreeanul.



Coreea de Sud: Bombardarea este o provocare clară

Statul Major sud-coreean a confirmat că unele obuze au atins insula unde se află un detaşament al armatei şi că altele au căzut în mare.

Potrivit Ministerului Apărării de la Seul, armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, iar avioane de luptă vor survola zona.

"Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare", a declarat preşedinţia sud-coreeană, într-un comunicat. "Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară," a mai anunţat preşedinţia.

Potrivit CNN, atacul Coreei de Nord a avut loc în timp ce forţele militare sud-coreene efectuau exerciţii de rutină pe insula aflată la aproximativ 10 kilometri de Coreea de Nord.

„Militarii efectuau un exerciţiu maritim în apropierea graniţei. Coreea de Nord a trimis a scrisoare de protest în acest sens. Vom ancheta o posibilă legătură între protestul nord-coreenilor şi atac”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Coreea de Nord: Sud-coreenii au deschis primii focul


Autorităţile din Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că ea a deschis focul prima, potrivit agenţiei oficiale KCNA, citată de AFP.

"Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00, ora României)", a anunţat comandamentul armatei nord-coreene, într-un comunicat difuzat de KCNA.

Nord-coreeanii au adăugat că "vor continua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri".



China şi Rusia, îngrijorate de ostilităţile dintre cele două Corei

Autorităţile din China şi cele din Rusia au declarat că sunt îngrijorate în legătură cu ostilităţile dintre cele două Corei. Ministerul rus de Externe a lansat un avertisment în legătură cu riscul "escaladării" ostilităţilor în Peninsula Coreea.

"Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei", a declarat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de Mediafax.

La rândul său, China şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentele armate. "Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă", a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Americanii şi UE condamnă atacul nord-coreean

Nici reacţiile Casei Albe cu referire la conflictul dintre cele două Corei nu au întârziat să apară. Americanii au condamnat "cu fermitate" atacul nord-coreean, preocupări similare exprimând Japonia, China şi Uniunea Europeană.

"Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs.

Şi reprezentanţii NATO "condamnă ferm" bombardarea insulei sud-coreene de către Coreea de Nord.  "NATO condamnă ferm bombardarea unei insule a Coreei de Sud de către Coreea de Nord, soldată cu victime", a declarat Carmen Romero. "Alianţa va urmări atent evoluţiile situaţiei cu o profundă preocupare", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Cele două Corei, încă în război:

Acesta este unul dintre cele mai puternice bombardamente îndreptate asupra Coreei de Sud din ultimii 57 de ani. De la armistiţiul din 1953, cele două Corei nu au semnat un acord formal de pace, motiv pentru care cele două state pot fi considerate încă în război, aminteşte Reuters.

Ultimul conflict armat dintre cele două Corei a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, când soldaţii nord-coreeni au tras în direcţia celor din sud la frontiera care separă cele două ţări.

Tensiunile între cele două Corei sunt deosebit de intense după ce regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste nucleare în ultima vreme, condamnate de ONU.

 




×
Subiecte în articol: coreea de sud atac insula
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close