Antena 3 CNN Externe Suedia. Un mort şi doi răniţi, într-un atac terorist cu dublă explozie

Suedia. Un mort şi doi răniţi, într-un atac terorist cu dublă explozie

Suedia. Un mort şi doi răniţi, într-un atac terorist cu dublă explozie
12 Dec 2010   •   13:13

O persoană a murit şi alte două au fost rănite, sâmbătă seară, într-o dublă explozie, la Stockholm. Deflagraţiile au fost catalogate de ministrul suedez de Externe, ca fiind un atac terorist, care ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Poliţia suedeză crede că bărbatul decedat este un terorist sinucigaş. Exploziile au fost precedate de un mesaj de ameninţare cu caracter islamist, în care teroriştii avertizau că vor muri oameni.

Prima explozie s-a produs într-o maşină, parcată în apropierea unei străzi aglomerate. Experţii cred că la bord se aflau butelii de gaz. Vehiculul a fost cuprins de flăcări şi au urmat alte câteva deflagraţii mai puţin puternice.

În timp ce pompierii stingeau incendiul, la câteva sute de metri a fost găsit cadavrul unui bărbat ucis de o altă explozie. Un martor, medic de profesie, a declarat că omul pare să fi purtat bomba asupra lui. Două persoane aflate în apropiere au suferit răni minore.

Poliţiştii au cercetat întreaga zonă, pentru a vedea dacă nu existau alte bombe neexplodate. Cu 10 minute înaintea deflagraţiilor, un mesaj electronic de avertisment a fost primit de serviciul suedez de siguranţă şi de o agenţie de presă. Mesajul ameninţă cu atacuri asupra Suediei, ca ripostă la prezenţa trupelor sale în Afganistan şi la caricaturile cu profetul Mahomed, publicate acum trei ani.

Una din caricaturi era opera unui desenator suedez. "Acţiunile noastre vor vorbi de la sine, cât timp nu puneţi capăt războiului împotriva Islamului şi umilirii profetului", se spune în mesaj. Suedia a ridicat, acum două luni, nivelul de alertă anti-teroristă, dar autorităţile spun că pericolul este, totuşi, mai mic decât în alte ţări europene.

 


×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close