Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. De ce se despart oamenii! Violeta Moisa, despre dragoste și relații în era social media

ANTENA3.RO LIVE. De ce se despart oamenii! Violeta Moisa, despre dragoste și relații în era social media

Maria Coman o are ca invitată pe Violeta Moisa cu care a vorbit despre tot ceea ce ţine de dragoste şi relaţii.

ANTENA3.RO LIVE. De ce se despart oamenii! Violeta Moisa, despre dragoste și relații în era social media
05 Feb 2020   •   10:55

''Oamenii în mediul virtual comunică o mască, un profil de pe care şi-l doresc. Avem acest wanna be, despre ce ar vrea ca alţii să vadă. Pe site-urile de dating avem multe măşti. La fel şi pe Facebook. Dacă mă uit pe profilul Mariei Coman văd aşa: o persoană discretă, interesată de cultură, reciclare. Pot să spun că o cunosc pe Maria? Nu. O cunosc dacă bem o cafea împreună, dacă ea îmi permite accesul în viaţa ei. Acum sunt relaţii de fast-food. Nu mai avem timp.

Misiunea mea de zi cu zi este să învăţ oamenii să comunice în relaţiile lor. Toţi ne pricep la relaţii, dar în profunzime, nu, pentru că nu învăţăm din eşecuri.

Trebuie să acordăm timp relaţiei. Relaţiile de tip fast food, ne ameţesc şi nu duc la substanţă. Pentru mine substanţă înseamnă să înţelegem de ce ne aflăm în acea problemă. Lucrurile nu merg doar pentru că două persoane s-au îndrăgostit. Trebuie să fie obiective reciproce. Trebuie să aflăm ce se întâmplă concret în acea relaţie. Trebuie să fim deschişi în faţa partenerului.

Studiile arată că se minte într-o relaţie. Avem temeri de ascuns, avem nevoi pe care nu ni le cunoaştem. O clientă aseară mă întreba de ce bărbatul ei vorbeşte cu altă femeie. Este o nevoie de-a lui de validare. Oamenii mint ca să nu piardă, sau de teamă că nu vor câştiga. Un bărbat care are nevoie de o aventură îşi va minte femeie de acasă, deoarece are nevoie de incitare. Nu ne învaţă nimeni să comuncăm în relaţii. Eu îi învăţ pe oameni să comunice în relaţii.

Homesexualitatea este un caz aparte. Este chiar cazul extrem. A fost mereu condamnată la noi. Mă bucur că oamenii sunt deschişi să îşi exprime această asumare. Trebuie să ne uităm în oglindă şi să spunem, ăsta sunt.

Oamenii rămân în relaţii de teamă. Femeile au teamă de singurătate, teamă de nou, siguranţa, posesiuni comune. Bărbaţii rămân din confort, din responsabilitate.

Când ştii că o relaţie nu mai poate fi reparată?

Eu ca profesionist, încerc să ajut. Sunt momente în care spun că am semnal de alarmă destul de puternice. Lipsă de respect, agresivitate verbală sau fizică, minciuna, neimplicare. Femeia încearcă să facă mai mult decât bărbatul. Există teama de singurătate. Mai este şi pragul de vârstă. Le admir pe femeile de 50 de ani care nu se resemnează, se aranjează şi nu se închid în casă.

Eu spun stop destul de rar. Eu doar ghidez, ca oamenii să îşi dea seama punctul în care se află. Am transmis clientelor doar când situaţia o cerea: agresivitate şi manipulare.

 Ce înseamnă Tinder în România, cine sunt oamenii de acolo?

Tinder nu este o platformă a desfrânării, doar cu moravuri uşoare. Există această percepţie că este o aplicaţie doar pentru sex şi nu pentru relaţii. Nu este aşa. Oamenii ''cumpără'' ceea ce le vinzi. Sunt oameni care nu au o viaţă socială bogată.

Nu mai avem medii în care oamenii să se cunoască. Această vitrină cu produse fresh este tentantă. Foarte mulţi bărbaţi de pe Tinder sunt deja într-o relaţie sau căsnicie. Mulţi caută ce lipseşte acasă: comunicare, noutate.

Maria: Cum identifici tu dintr-o vitrină dacă ai sau nu chimie?

Facem selecţia pe criterii vizuale. Pasul doi este comunicarea. Urmează întâlnirea şi ar trebui să fie pe un teren netru. Se sare prea brusc, ori la el, ori la ea. Am şi cliente de pe Tinder la care am fost invitată la nuntă. Modul în care tu te prezinţi, este cartea ta de vizită. Oamenii cumpără ceea tu vinzi. Nimeni nu îţi garantează compatibilitatea.

De ce funcţionau mai bine relaţiile înainte?

Funcţionau de ochii lumii. Funcţionau pentru că nu aveau opţiuni. Avem multe opţiuni, unele superficiale. Este o goană după nou, tot ce este interesant. Avem senzaţia că ne cunoaştem doar că ne-am dat like pe Facebook, dar nu este aşa.  Oamenii în scris sunt diferiţi, sunt în siguranţă, sunt pe teritoriul lor. Faţă în faţă este total diferit şi atunci sistemul de valoare este mult mai complex.

Domnii caută ceea ce nu au sau cred că nu au acasă. Caută noutate şi validare.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close