Antena 3 CNN Ziua Națională Ambasadorul Greciei în România, Sofia Grammata, despre vizita premierului grec la Bucureşti

Ambasadorul Greciei în România, Sofia Grammata, despre vizita premierului grec la Bucureşti

România și Grecia sărbătoresc anul acesta 142 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. De Ziua Naţională a Greciei, Excelența Sa Sofia Grammata, a acordat un interviu exclusiv pentru Antena 3.

Ambasadorul Greciei în România, Sofia Grammata, despre vizita premierului grec la Bucureşti
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2022   •   11:10

Sofia Grammata a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre relaţiile diplomatice dintre Grecia, care au fost consolidate prin vizita premierului grec la Bucureşti, în data de 23 februarie.

Excelenţă, în ultima lună a fost un moment foarte important pentru relaţiile bilaterale între cele două ţări, pentru că o delegaţie la nivel înalt din Grecia a vizitat România. Care au fost concluziile acestei întâlniri şi care sunt următorii paşi pentru ambele ţări în colaborarea bilaterală?

Sofia Grammata: "Prim-ministrul grec, domnul Kiriakos Mitsotakis a venit la Bucureşti, din păcate chiar înainte de izbucnirea războiului contra Ucrainei. Vizita a fost un simbol a solidarităţii şi unităţii reciproce dintre Grecia şi România. Prim-ministrul Mitsotakis a venit împreună cu cinci miniştri.

Am semnat un memorandum legat de solidaritatea în situaţie de urgenţă, cei doi prim-miniştri au semnat declaraţii legate de cooperarea economică, politică şi regională şi, ca remarcă generală, vreau să spun că toate discuţiile au fost unele de profunzime, extinse, amicale şi semnificative.

Au discutat despre probleme legate de energie, au avut o explorare a tuturor posibilităţilor de coordonare  şi cooperare între Grecia şi România în Uniunea Europeană, în NATO. Am avut recent exemple de solidaritate între cele două popoare.

Anul trecut, vara, pompierii români au ajutat la stingerea incendiilor în Grecia. De asemenea, avem  exemplu Greciei care a fost mereu alături de România, în drumul parcurs de dumneavoastră către NATO, către UE şi susţinem pe de-a întregul cererea dumneavoastră justificată de a intra în spaţiul Schengen. Suntem, aşadar, alături de dumneavoastră, iar dumneavoastră sunteţi alături de Grecia", declară Sofia Grammata.

×
Subiecte în articol: Sofia Gramatta zi naţională Grecia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close