Antena 3 CNN Ziua Națională România şi Grecia, 142 de ani de relaţii diplomatice

România şi Grecia, 142 de ani de relaţii diplomatice

România și Grecia sărbătoresc anul acesta 142 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Reprezentarea diplomatică a României a fost ridicată la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, relațiile diplomatice au fost restabilite la 25 august 1956. 

România şi Grecia, 142 de ani de relaţii diplomatice
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2022   •   07:00

Grecia a ocupat locul al optulea printre principalele țări investitoare în România în anul 2021, potrivit de la Registrul Comerțului, care arată o creștere atât a capitalului investit, cât și a numărului de companii înregistrate.

Investițiile totale ale Greciei în România s-au ridicat la 1,92 miliarde de euro în decembrie 2021, reprezentând 4,19% din total. Totodată, numărul companiilor românești cu capital grecesc se ridică la 8.114.

Companiile greceşti sunt prezente în toate sectoarele de activitate din România, nu numai în cel bancar sau alimentar, unde activează firme precum Chipita, Best Foods, Alexandrion Group, Valvis Holding, fabrica de lactate Olympus.

În sectorul bancar putem aminti Alpha Bank, Banca Românească, Piraeus Bank şi Marfin Bank. În domeniul metalurgiei găsim compania Siderom Steel, parte a grupului grecesc Sidenor, care produce, procesează şi comercializează produse din oţel. 

Sectorul turismului din Grecia, crucial pentru economia ţării, a fost afectat de criza sanitară, în condiţiile în care acesta este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar în domeniu lucrează un angajat din cinci. Anul trecut a avut o revenire spectaculoasă, cu o creştere de 79,2% faţă de perioada similară din 2020. 

România ocupă una dintre primele poziții în ceea ce privește turismul în Grecia cu propriul automobil. Grecii iubesc turiștii români pentru că au un nivel economic și educațional ridicat, aleg cazare de 3 și 4 stele, în regim all inclusive și ultra all inclusive.

De asemenea, vin în familie și consumă mai multe produse și servicii decât alte categorii de vizitatori. Românii preferă în principal Halkidiki, Kavala și Thassos, dar merg şi spre alte zone ale Greciei cum ar fi Creta, Rodos, Insulele Ionice şi Insulele Ciclade. Peloponezul a început abia în ultimii ani să intre pe harta turistică a românilor. 

România şi Grecia, 142 de ani de relaţii diplomatice

  • februarie 1880: guvernul elen recunoaște independența României
  • martie 1880: Constantin Esarcu prezintă scrisorile de acreditare în calitate de ministru rezident
  • ianuarie 1983: reprezentarea diplomatică a României a fost ridicată la rang de ambasadă 
  • august 1956: relaţiile diplomatice au fost restabilite după război

Grecia, locul 8 în topul investitorilor în România

  • investiţii totale: 1,92 miliarde de euro (4,19% din total investiţii)
  • companii cu capital grecesc: 8.114

20% din economia Greciei este bazată pe turism 

  • un angajat din 5 lucrează în domeniul turismului
  • industria a crescut cu 79,2% în 2021 faţă de 2020, revenindu-şi după pandemie

×
Subiecte în articol: zi naţională Grecia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close