Antena 3 CNN Actualitate Metoda prin care zeci de români au rămas fără bani în conturi: ”Se promit câştiguri fabuloase”

Metoda prin care zeci de români au rămas fără bani în conturi: ”Se promit câştiguri fabuloase”

Mai mulți români au rămas fără bani în cont, după ce au accesat reclame de pe Facebook. În medie, prejudiciile sunt în jur de 10.000-15.000 lei.

Metoda prin care zeci de români au rămas fără bani în conturi: ”Se promit câştiguri fabuloase”
Sursa foto: Getty Images/ Aleksandr Zubkov
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   23:12

În anul 2023, aproximativ 86 de persoane din Harghita au fost ținta hackerilor. Românii au accesat aşa-zise platforme de investiţii cu reclame dubioase postate pe reţele de socializare şi au transmis date personale unor pretinşi ”analişti financiari”.

De la începutul acestui an și până acum, alte 16 persoane au reclamat că au fost înşelate în acelaşi mod, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita.

”În ciuda informărilor transmise în ultima perioadă, tot mai multe persoane cad victime ale infracţiunilor informatice. Astfel, aceste persoane, după ce au vizionat diferite reclame pe platformele de socializare, care promovau achiziţia de acţiuni la mari companii cunoscute din România, au fost contactate de persoane ce le-au solicitat să furnizeze date personale şi date ale conturilor bancare şi să procedeze la instalarea aplicaţiei ANYDESK pe telefonul mobil. Ulterior, persoanelor respective le-au fost sustrase sume importante de bani din conturi fără acordul acestora”, se arată în informarea IPJ Harghita, potrivit Agerpres, citat de Știri Diaspora.

Citește și: Metoda prin care un individ a reușit să fure 2.500 de lei din contul altei persoane, de la un bancomat din Alba Iulia

Potrivit anchetatorilor, prejudiciile sunt în jur de 10.000-15.000 lei.

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că cetățenii trebuie să fie foarte atenți la link-urile pe caree le accesează în mediul online. 

De asemenea, metoda de înşelăciune cea mai folosită este prin intermediul reclamelor plasate pe reţeaua de socializare Facebook, ”în care se promit câştiguri fabuloase în perioade scurte de timp”.

Cetățenii sunt îndemnați să nu divulge date personale, cum ar fi CNP-ul, sau alte date bancare ”reprezentanţilor” acestor platforme care se prezintă ”analişti financiari”, indiferent de insistenţa lor şi de presiunile pe care le fac.


 

×
Subiecte în articol: metoda hackeri date furate
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close