Antena 3 CNN Actualitate Bullying-ul în școlile și grădinițele din România, la cote alarmante. Psiholog: "Vor deveni adulții de mâine"

Bullying-ul în școlile și grădinițele din România, la cote alarmante. Psiholog: "Vor deveni adulții de mâine"

Bullying-ul atinge cote alarmante și face victime până și în rândul copiilor cu vârste fragede. Încă de la 3 ani, cei mici au ajuns să își terorizeze colegii de grădiniță.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2023   •   09:08

Dacă în anul 2016, 29% dinte copii erau excluși dintr-un grup, între timp, cifrele aproape s-au dublat.

Anul trecut, 50% dintre copii erau excluși dintr-un grup.

Bullying-ul devine o problemă serioasă pentru educatoare: 76% dintre acestea recunosc că se confruntă cu astfel de cazuri la grupe, iar 22% întâmpină frecvent aceste situații.

39% dintre educatoare spun că intervin și aplanează situațiile, în timp ce aproape o treime nu fac acest lucru.

Citește și: Elev din Bacău, agresat și umilit de colegii de clasă, pentru o notă mai mare luată la un test. Copilul i-a spus mamei că nu mai vrea la școală

Mai mult, 41% dintre profesoare spun că în grădinițele unde lucrează nici măcar nu există preocupare față de bullying.

Astfel, copiii sunt în continuare excluși de la jocuri, agresați fizic sau sunt etichetați de către colegii lor, potrivit Salvați Copiii.

"Educația preșcolară este foarte importantă. Din nefericire mediul în care cresc copiii, modul în care foarte mulți sunt crescuți ca copii unici și cresc într-un mediu individualist, foarte solidar, ne aduce în situația în care atunci când ei ajung în colectivitate să interacționeze cu mai mare greutate cu colegii.

Să nu știe ce înseamnă empatia, grija și atenția față de colegii lor.

Este extrem de important ca nu numai în grădiniță să începem să facem prevenție, ci și în familie. Să-i învățăm de mici ce înseamna empatia.

Modul în care îi formăm de mici, conduce la firul în care ei vor deveni adulții de mâine", a spus Iuliana Constantinescu, reprezentant Federația Națională Părinți, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: bullying copii gradinita psiholog
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close