Antena 3 CNN Actualitate Cum i-au făcut americanii dreptate Regelui Mihai

Cum i-au făcut americanii dreptate Regelui Mihai

Cum i-au făcut americanii dreptate Regelui Mihai
16 Dec 2017   •   23:18

Regele Mihai a fost un om respectat de toată lumea, dar există și persoane care l-au criticat și spun că a fost trădător fiindcă și-a vândut țara rușilor. 

Pentru cei care au o astfel de părere, e important să vadă un documentar realizat de Fox News în care americanii povestesc despre cum liderii lumii libere, adică inclusiv președintele lor american, au stat la masă cu Stalin și au decis să-i dea acestuia România și cum au rămas surzi la cerințele Regelui Mihai. 

În decembrie 1944, situația era sumbră pentru România. Imediat, tânărul rege Mihai se întoarce împotriva lui Hitler și speră să-și poată salva țara de invazia sovietică. 

A pus la dispoziție suficienți bani pentru ca fiecare prizonier de război să primească și 10 țigări pe zi. Au fost foarte bine primite de fiecare prizonier, care aveau o părere foarte bună despre Regele Mihai. 

Churchill și Roosevelt au ignorat sălbăticiile sovieticilor. Tot ce conta pentru ei era ca Armata Roșie să continue să lupte până la moarte cu naziștii. Și nimeni nu putea face nimic ca să-i împiedice. 

Washington nu făcea vreun plan profund și susținut pentru perioada postbelică, nu erau mișcați ori sensibili la planurile Uniunii Sovietice de a ocupa teritoriile și a crea un tampon comunist. 

Chiar Stalin, când a vorbit cu Roosevelt, i-a spus că nu va fi nicio problemă și că vor restaura democrația în estul Europei, apoi Armata Roșie va pleca acasă. 

Mesajul de pe vremea aceea era "Vă rugăm ca americanii și britanicii să ocupe România. Vă rugăm, nu lăsați rușii să ocupe România". Acesta a ajuns la Eisenhower, apoi la Churchill și ulterior la Roosevelt, care a spus clar "Nu", iar pentru acest răspuns poporul român a trebuit să mai sufere încă 45 de ani de dictatură cruntă și să satisfacă setea de putere și lăcomia lui Stalin. 

Decizia ca România să fie lăsată în spatele Cortinei de Fier a fost luată de Churchill, Roosevelt și Stalin. 

Întrebat dacă a fost vreodată consultat, Regele Mihai a spus: "Nu. Niciodată. Eu nici măcar n-am auzit despre asta decât mult mai târziu."

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close