Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Motivul pentru care Rusia a lansat o ofensivă în zona Harkov și a deschis un nou front în nordul Ucrainei

Motivul pentru care Rusia a lansat o ofensivă în zona Harkov și a deschis un nou front în nordul Ucrainei

Rusia a lansat un atac-surpriză asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2024   •   21:38

Operațiunea a început vineri, la ora locală 5 dimineața.

Un prim bilanț arată că rușii au ucis cel puțin doi civili și au rănit cel puțin alți cinci.

Localitatea ucraineană de frontieră Vovceansk a fost una dintre ținte.

Această comunitate se află la doar cinci kilometri de granița cu Rusia, iar atacul a dus la evacuarea a 3.000 de locuitori. 

Aparent, forțele rusești au avansat aproximativ un kilometru, înainte de a fi oprite de desfășurarea unor întăriri ucrainene.

Există, probabil, două motive-cheie pentru acest ultim atac rusesc, arată o analiză a expertului militar Sean Bell, publicată pe site-ul Sky News.

Analist militar: Putin vrea o zonă-tampon pentru orașul Belgorod, iar un nou front ar forța ucrainenii să-și relocheze resursele limitate

În primul rând, orașul rusesc de frontieră Belgorod contează drept centru logistic pentru forțele Moscovei, fiind vizat în mod regulat de artileria de pe teritoriul ucrainean.

Președintele Putin a promis de mult timp să creeze o zonă-tampon menită să împingă forțele Kievului dincolo de punctul în care pot lovi Belgorod cu artileria, pentru a limita atacurile asupra acestui oraș. 

În al doilea rând, atacul în regiunea Harkov forțează Ucraina să își împrăștie resursele limitate pe un front mai larg, ceea ce face forțele ucrainene mai vulnerabile la loviturile ruse.

Pe de altă parte, estimările majorității analiștilor arată că Rusia ar avea dificultăți în a cuceri Harkovul.

Analist militar: Rusia are inițiativa pe câmpul de luptă

Prioritatea Rusiei pare să fie în continuare Donbasul dar trupele de ocupație exploatează, în același timp, "fereastra de oportunitate" creată de actuala penurie de arme și muniții a Ucrainei, existând indicii pentru o ofensivă mai amplă a Moscovei în vară. 

De cealaltă parte, Ucraina se vede constrânsă ca, până la sosirea următoarei livrări de ajutor militar occidental, să le provoace rușilor pierderi cât mai mari pentru fiecare metru de teren ocupat.

Concluzia analistului citat de Sky News este că Rusia are, în prezent, inițiativa pe câmpul de luptă iar Ucraina s-ar putea cu câteva săptămâni foarte dificile în perioada următoare.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close